США відновили перший блок санкцій проти Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США відновили перший блок санкцій проти Ірану

Світ
232
Сполучені Штати у вівторок відновили обмежувальні заходи проти Ірану у зв’язку з тим, що президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Вашингтона з міжнародної угоди з Іраном щодо атому, відомої як Спільний всеохопний план дій (СВПД).
В американській адміністрації раніше оголосили, що санкції США проти Ірану поновлюються у вівторок о 00:01 за літнім східним часом (07:01 за Києвом).
За словами директора з політичного планування держдепартаменту США Брайана Хука, ці санкції являють собою перший блок обмежувальних заходів і стосуватимуться автомобільного сектору Ірану, а також торгівлі золотом та іншими металами.
Західні ЗМІ уточнюють, що за допомогою обмежувальних заходів, зокрема, буде припинена торгівля з іранськими контрагентами алюмінієм, сталлю, графітом, вугіллям, а також низкою комп’ютерних програм для промислових підприємств. Мета Вашингтона – відрізати Тегеран від валютних і основних сировинних ринків, щоб зупинити зростання політичного та військового впливу Ірану на Близькому Сході, відзначають видання.
При цьому обмежувальні заходи стосуються як самих іранських компаній, так і іноземних фірм, які ведуть бізнес з Тегераном. Фізичні особи і компанії, що працюють в галузях, охоплених санкціями, мали в розпорядженні 90 днів для того, щоб згорнути свою діяльність.
Таким чином, стосовно антиіранських санкцій діє правило, що перешкоджає завершенню контрактів між Іраном і іноземними фірмами після того, як санкції будуть відновлені. Угоди, укладені між сторонами до відновлення обмежувальних заходів, повинні бути завершені не більше ніж через 180 днів з моменту набуття чинності санкцій.
Другий блок антиіранських санкцій повинен набути чинності до 4 листопада. Ці обмежувальні заходи будуть стосуватися енергетичного сектору Ірану, транзакцій, що мають відношення до вуглеводневої сировини, і транзакцій, пов’язаних з центральним банком Ірану.
Тим часом, в Євросоюзі висловили жаль у зв’язку з рішенням Вашингтона відновити санкції.
У Євросоюзі з 7 серпня набуває чинності оновлений Блокуючий статут, положення якого спрямовані на захист європейських компаній від впливу екстериторіальних санкцій США.
Блокуючий регламент дозволяє європейським компаніям не підкорятися санкціям США, якщо санкції сильно порушують їхні інтереси. Крім цього, оператори ЄС зможуть наполягати на відшкодуванні їм збитків, отриманих через дію американських обмежувальних заходів.
Угода щодо іранської ядерної програми, укладена в 2015 році при адміністрації попереднього президента США Барака Обами, була підставою для зняття з Ірану міжнародних санкцій, введених за розробки ядерної зброї.
Президент США Д. Трамп тривалий час називав СВПД неприйнятною угодою. У травні 2018 року оголосив про вихід країни з СВПД, а також про відновлення санкцій проти Тегерана, що існували до підписання угоди, в тому числі і проти іноземних компаній, які будуть продовжувати ділові зв’язки з Іраном.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас