Смарт-рука: розробники створили роботизовану руку (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смарт-рука: розробники створили роботизовану руку (відео)

Технології&Авто
292
Некомерційна дослідницька організація OpenAI, створена в 2015 році Ілоном Маском і його однодумцями для вивчення і розвитку можливостей штучного інтелекту, представила нову розробку – роботизовану руку, яка маніпулює предметами з людською віртуозністю.
Подібні системи сьогодні навряд когось здивують: екзоскелети і роборуки давно вміють виконувати безліч простих завдань, але таким автоматизованим пристроям не вистачає розвиненої дрібної моторики.
Новий пристрій під назвою Dactyl володіє спритністю, якій може позаздрити будь-який інший робот і навіть деякі люди. Наділити руку неймовірними здібностями вченим допомогла система штучного інтелекту. Інженери створили алгоритм самонавчання і змусили роборуку кілька днів практикуватися у віртуальній реальності.
Потім роборуку випробували на практиці: вченим потрібно було перевірити, чи зможе алгоритм застосовувати отримані знання. З цим завданням Dactyl впоралася навіть краще, ніж очікувалося. Наприклад, рука змогла повернути кубик гранню з потрібною буквою вгору.
Дослідники відзначають, що використовували (праву) роборуку британської компанії Shadow. Її оснастили трьома камерами і датчиками, що стежать за положенням пальців. Алгоритм обробляє дані, одержувані з камер, і віддає роборуці команди, щоб вона виконувала потрібні рухи. Як показали експерименти, навіть якщо робот раніше не був “знайомий” із предметом, він дуже швидко вчився ним маніпулювати.
Втім, команда вважає, що і це не межа його можливостей. У цій роботі фахівці продемонстрували, що навчання за допомогою віртуальної реальності має величезні перспективи, і тепер вони хочуть зробити роборуку Dactyl ще більш вправною.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас