Провайдери готують українцям нове подорожчання інтернету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провайдери готують українцям нове подорожчання інтернету

Особисті фінанси
2202
Українські інтернет провайдери готують людей до чергової хвилі подорожчання своїх послуг. Компанії будуть по-різному виставляти рахунки. Але ціна, на якій може зупиниться зростання тарифів — це близько 250 грн за 100 мегабіт. Йти до неї будуть поетапно.
«Різко піднімати абонплату навряд чи хтось зважиться — це сильний удар по лояльності клієнтів. Будуть піднімати ще до Нового року — хто потроху, хто стрибком, але ціни мають зрости щонайменше на 20, а в середньому на 40 грн», — розповів UBR.ua заступник директора провайдера NetAssist Сергій Чумак.
Драйверами подорожчання виступають Київ, Харків і Маріуполь — тут інтернет дорожчає найжвавіше. У великих містах у операторів вищі витрати на операційну діяльність, тому і тарифи тут вищі, ніж в невеликих населених пунктах.
До речі, в селах платіжки за інтернет ніколи не були скромними, адже там використовується дороге підключення по оптиці. Тому сільські жителі зазвичай переплачують за Мережу.
Втрачають кадри
В першу чергу, зростання тарифів на послуги широкосмугового доступу (ШСД) обумовлене збільшеними витратами на персонал, дорогим устаткуванням і його обслуговуванням, кажуть провайдери. Все, що закуповують оператори для своєї діяльності, закуповується в іноземній валюті — кабель, роутери для клієнтів та ін.
«Основне — різниця в курсі долара по відношенню до гривні досі не покрита. Будь-який витратний матеріал, який купувався до 2008 р. з розрахунку 8 грн/$, зараз купується за 26-27 грн/$. Різниця колосальна, і як ви можете бачити, ціна на доступ не зросла пропорційно в 3-4 рази. Тому вартість буде зростати і в цьому і в наступному році», — упевнений Чумак.
Крім цього, компанії почали відчувати гостру нестачу кваліфікованої робочої сили. Персонал їде за кордон або змінює сферу діяльності. Тому провайдери стали піднімати зарплати, збільшилися витрати на аутсорсингові послуги. Але й цим справа не обмежується.
«У зв’язку з частими пошкодженнями ліній і крадіжками обладнання, провайдери та оператори змушені будувати нові резервні лінії, а це знову-таки за долар, що автоматично робить цей бізнес на межі рентабельності і виживання. Поки що комфортно почуваються лише великі гравці, які можуть перечекати кризу в іншому «плечі», тобто в кабельному ТБ або в мобільному зв’язку. Там конкуренції істотно менше і цінник на мобільний зв’язок вже зріс набагато більше, ніж на ШСД», — зазначив у бесіді UBR.ua керівник провайдера «Паутина.Net» Олександр Арутюнян.
По Києву, наприклад, вже сьогодні популярний тариф 100 мегабіт в багатьох випадках перевищив 150 грн (коливається від 140 до 180 грн/міс.). При цьому більшість провайдерів намагаються компенсувати подорожчання збільшенням швидкості доступу. Зараз рідко можна знайти тариф менше ніж 30 мегабіт/с.
«Наскільки я знаю, швидкісні показники ніяк не зменшуються у тих, хто не обмежує трафік всередині смуги. Хто це робить — «наливає» більше Гбайт в тариф, щоб відчувалася різниця. На оптимізацію витрат придумувати нема чого — все, що можна було оптимізувати, вже давно оптимізовано. Потрібно вибиратися з надання послуг нижче від собівартості. Це можуть собі дозволити тільки великі оператори і, як я можу припустити, за рахунок крос-субсидування галузі. Чи вони будуть вбивати ринок для монополізації — покаже час», — зауважив Сергій Чумак.
Багато провайдерів у питанні підняття тарифів вирішили піти за тим самим принципом, якому слідують мобільні оператори — по суті, вони не підвищують розцінки, а «оптимізують» тарифну сітку, замінюючи старі дешеві пакети на нові більш дорогі. Абоненту при цьому просто повідомляють, що з «такого-то числа» його переводять на інший тариф.
Щоб згладити обурення людей, їм можуть запропонувати бонусну компенсацію у вигляді додаткової швидкості або додаткової ip-адреси.
«Медіана, до якої буде прагнути ринок — це до січня зробити 189-199 грн. Загалом, максимально близько до 200-250 грн/міс. — це вже до середини 2019 року. Це стосується швидкого інтернету. Провайдери із застарілими технологіями не почнуть піднімати ціни і продовжать піаритися низькими тарифами. Проте, думаю, мінімалка по 100 Мбіт до початку наступного року буде 150-200 грн. А гігабітна швидкість стане продаватися за 300 грн/міс.», — резюмував Олександр Арутюнян.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас