В Україні можуть посилити валютні правила - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть посилити валютні правила - експерт

Казна та Політика
2307
Нацбанк найближчим часом не тільки не наважиться на нове спрощення валютних правил в Україні, але може їх і посилити, зазначив фінансовий аналітик група ICU Михайло Демків, коментуючи підвищення з 13 липня облікової ставки з 17% до 17,5% річних.
«У Нацбанку і уряді повинні мати, і я впевнений – є план «Б», на випадок, якщо Україні доведеться проходити складний період без співпраці з МВФ. В такому випадку, високі ставки роблять гривневі інструменти більш привабливими на противагу варіанту перевести кошти в валюту. Тому цей фактор матиме позитивний вплив на курс, дещо зменшуючи попит на валюту. Цілком очевидно, що в цьому плані і подальше підвищення облікової ставки на випадок шторму на фінансових ринках країни, виявилися без підтримки МВФ. Зрозуміло, що в такій ситуації не доведеться розраховувати на послаблення валютних обмежень, а, напевно, буде протилежною», – буквально сказав він.
І визнав, що кредитна програма Міжнародного валютного фонду перебуває на межі зупинки. А до неї прив’язане не тільки отримання нашою країною кредитних коштів від інших міжнародних донорів, але і вихід України на зовнішні ринки.
«Міністерство фінансів, схоже, вже готове виходити на міжнародні ринки запозичень, як тільки стане зрозумілою перспектива співпраці з Фондом в цьому році. У разі позитивного рішення, наша країна зможе здійснити майбутні виплати за державним боргом без зниження резервів до рівня, меншого за три місяці майбутнього імпорту», – впевнений Демків.
Водночас експерт переконаний, що зараз непроста ситуація на ринках капіталу – не найкращий момент для організації запозичень. Він вважає, Україні доведеться викласти за 15-річне розміщення вже не 7,75%, як торік, а всі 9%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас