Уряд створив Національний фонд, який даватиме гранти на наукові дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд створив Національний фонд, який даватиме гранти на наукові дослідження

Казна та Політика
377
В Україні створено Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок. Відповідну постанову затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 4 липня 2018 року.
Прийняте рішення передбачає не лише утворення Національного фонду досліджень, а й затвердження Положення про Фонд та визначення граничної чисельності його працівників – 60 осіб.
«Створення дієвого механізму конкурсного фінансування науки, що має досягти 40% від загального обсягу бюджетного фінансування науки, одна з ключових рекомендацій ЄС, що були надані за результатами незалежного зовнішнього аудиту науково-інноваційної системи України», – розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
Вона підкреслила, що в усіх розвинених країнах існують грантові інституції, завданням яких є підтримка на грантовій основі проектів найкращих досліджень і розробок на умовах відкритих конкурсних відборів.
«Проект сьогоднішньої постанови виправить цю ситуацію. Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Його основним завданням стане грантова підтримка фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок», – пояснила Міністр.
Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів.
«Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів», – наголосила Лілія Гриневич.
Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:
• безпосередньо виконання наукових досліджень та розробок;
• сприяння науковій співпраці, науковій мобільності, зокрема наукове стажування наукових працівників, у тому числі й за кордоном;
• розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок;
• розвиток дослідницької інфраструктури;
• підтримка проектів молодих вчених;
• популяризація науки
За матеріалами:
Урядовий портал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас