В НБУ назвали короткострокові ризики для курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали короткострокові ризики для курсу гривні

Валюта
1424
Короткостроковими ризиками для курсу гривні на сьогодні є зміна умов зовнішньої торгівлі та зовнішні виплати за державним боргом.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб.
“Якщо подивитися на динаміку курсу гривні і порівняти з іншими країнами, то цього року гривня була однією з найсильніших валют. Пояснення просте. Ми бачимо хороші умови торгівлі для України”, – зазначив Сологуб.
Водночас, за його словами, Україні все одно потрібна “подушка безпеки” у вигляді програми МВФ, яка збільшує резерви, знижує вартість боргових запозичень для уряду і допомагає застрахуватися від погіршення умов торгівлі.
“Якщо говорити про ризики, а не оцінювати їх вірогідність, то найбільш значні – це зміна умов зовнішньої торгівлі та зовнішні виплати за держборгом”, – підкреслив Сологуб.
Він також додав, що на сьогодні навіть без грошей МВФ країна поступово справляється з погашенням боргів.
“В принципі, для цих цілей вистачить резервів. Але треба розуміти, що відсутність програми МВФ та іншої допомоги негативно впливає на економічні очікування, в тому числі привабливість України в очах іноземних інвесторів. І не те щоб це впливало на економічні показники вже завтра, це радше наслідки на середньострокову перспективу”, – зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас