Українцям хочуть нав'язати додаткові платежі за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям хочуть нав'язати додаткові платежі за газ

Енергетика
3622
Оселі українців почали «відрізати» від газу. Люди змушені тижнями сидіти без гарячої води і можливості приготувати собі їжу. Причиною всьому – бажання облгазів звалити на плечі українців витрати на техобслуговування будинкових мереж. З тими, хто не послухався, борються просто – відключають від газопостачання.
На сьогодні в «чорні» списки вже потрапили міста з Полтавської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Також пройшла інформація про подібні випадки в Києві й інших містах.
Почалося все з того, що облгази почали розсилати главам ОСББ приписи про укладення додаткових угод про технічне обслуговування газорозподільної системи (ГРС) всередині і зовні житлових будинків. У разі відмови, будівлі в десятиденний термін відрізають від «труби». Мається на увазі, що крім існуючих платежів, ОСББ ще окремо повинні платити за технічне обслуговування ГРС.
У кого будуть проблеми
Домоуправителі впевнені – вимоги газовиків незаконні, адже труби перебувають на балансі облгазів. Отже, і стежити за їх станом зобов’язані вони. Цю версію підтвердили і в Національній комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.
За словами секретаря парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторії Войцицької, ОСББ в принципі не можуть виступати стороною договору щодо експлуатації внутрішньобудинкових мереж, оскільки не є власниками цих мереж. А постачальники поставляють блакитне паливо не об’єднанню, а кожному мешканцю окремо.
Правда, це не зупиняє облгази, які продовжують відключати будинки під різними приводами: борги, прориви труб, техработи тощо.
Як розповів юрист, президент Асоціації ОСББ «Розвитку самоврядування» Станіслав Драганов, найбільше проблем у тих будинків, де встигли поставити загальнобудинкові газові лічильники. Так облгази намагаються легалізувати встановлені без узгодження з мешканцями пристрою, шляхом підписання договорів.
«Свого часу я давав рекомендації, що не варто такі договори підписувати, а потрібно вимагати письмово надати документи на встановлений загальнобудинковий лічильник», – додав Драганов.
Блокують машини газівників
Самі ОСББ називають такий ультиматум не інакше як шантажем. Таким чином, на думку мешканців, облгази хочуть перекласти на них відповідальність за утримання і ремонт газорозподільних будинкових систем. А на тих голів ОСББ, хто відмовився підписувати документ, облгази пишуть кляузи на ім’я глав обладміністрацій з проханням «вплинути».
«Облгази намагаються перекласти всю відповідальність на мешканців, хоча в новому законі про ЖКГ кажуть, що обслуговування здійснює оператор ГРС. А в договорах облгази вказують лише вартість техобслуговування, а всі інші роботи йдуть за окремими договорами. Найжахливіше, що вартість усіх цих послуг не регулюється державою. Тобто монополіст може встановлювати ціну, яку надумає. Та й взагалі маразм – облгаз обслуговує трубу до будинку, газ подає до квартири, а фасадну трубу обслуговуйте хто хоче?», – зауважила в розмові з UBR.ua голова Асоціації ОСББ Лілія Мартинова.
Позицію житлових об’єднань підтримали і в Комітеті ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, і запропонували пошукати правди в судах.
Але іноді офіційні відповіді від держорганів допомагають вирішити питання і в досудовому порядку, кажуть управителі. Правда, тільки якщо в хід ідуть не тільки офіційні листи і витяги із законів.
Після чергового ультиматуму, в одному з міст терпіння у людей скінчилося, і вони заблокували машину газівників. На розбирання збіглися поліція і голови найближчих ОСББ. В процесі палкої дискусії, з пред’явленням відповіді з Верховної Ради, погроз судом, Антимонопольним комітетом і перекриттям дороги на виїзді з міста – облгаз здався і газопостачання відновили. Але так щастить далеко не всім. І поки з’ясування відносин у багатьох містах тривають, ОСББ готують позови до суду, а люди змушені сидіти без газу.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас