"Нафтогаз" офіційно розпочав процедуру примусового стягнення з "Газпрому" 2,6 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" офіційно розпочав процедуру примусового стягнення з "Газпрому" 2,6 млрд

Енергетика
696
Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” офіційно почала процедуру примусового стягнення з російського газового монополіста “Газпрому” 2,6 мільярда доларів у Європі через відмову російської сторони виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, а також готує новий позов про відшкодування збитків, зазнаних через невиконання “Газпромом” рішень арбітражу.
Про це повідомила прес-служба “Нафтогазу”.
“Поки що “Газпром” відмовляється виконувати рішення арбітражу. Враховуючи таку позицію російської сторони, “Нафтогаз” змушений офіційно розпочати процедуру примусового виконання рішення у Європі і готує новий позов про відшкодування збитків, викликаних невиконанням рішень арбітражу з боку “Газпрому”, – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, “Газпром” програв судову суперечку з “Нафтогазом” в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 мільярда доларів.
Також суд зобов’язав російську компанію поставляти до 5 мільярдів кубометрів газу на рік в 2018-2019 роках за цінами, що відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.
На тлі програшу “Газпром” заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу і викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня).
Після того, як “газова” криза була успішно подолана, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов’язання з транзитних постачань газу. У 20-х числах березня “Газпром” офіційно повідомив “Нафтогаз україни” про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас