Нова ера: що треба знати про 4G? (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова ера: що треба знати про 4G? (інфографіка)

Технології&Авто
3765
На початку року в Україні відбувся тендер з продажу частот у діапазонах 1800 МГц і 2600 МГц для впровадження 4G зв’язку. За них три найбільші оператори «Київстар», Vodafone і lifecell заплатили 5,4 мільярда гривень. 4G – це наступне четверте покоління мобільного зв’язку. Його головні переваги в порівнянні з 3G – це швидкість передачі даних і потужність мережі.
Згідно зі специфікацією Міжнародного союзу електрозв’язку, мінімальна швидкість передачі даних в мережі четвертого покоління складає 100 Мбіт/с, а максимальна може досягати 1 Гбіт/с. Така швидкість стабільного інтернету через Wi-Fi. Тим часом максимальна швидкість 3G – всього 42 Мбіт/с. Наприклад, якщо в мережі 3G музичний трек буде завантажуватися 10 секунд, то в 4G – 1 секунду, відео в HD-форматі завантажиться миттєво, а в 3G – потрібно буде чекати від 1 до 5 хвилин.
Крім того, мережа 4G в 10 разів потужніша і дає можливість користуватися інтернетом без «просідання» швидкості більшій кількості користувачів. Це особливо важливо в центрах міст або інших місцях скупчення людей. Наприклад, на стадіоні через велику кількість підключень мережа 3G працює дуже повільно або зовсім вимикається, а 4G здатна впоратися з такими навантаженнями.
Щоб користуватися зв’язком четвертого покоління, перш за все потрібно перевірити, чи підтримує ваш телефон частоти 4G. За словами виконавчого директора Vodafone Україна Ольги Устинової, 43% телефонів їхньої мережі підтримують нове покоління зв’язку. Приблизно таку ж статистику озвучують і інші оператори. Власне, більшість нових смартфонів підтримують частоти діапазонів 1800 МГц і 2600 МГц. Зокрема, 4G-модулями оснащені майже всі телефони Samsung, які випустили після 2016-го, а також iPhone Apple, починаючи з четвертого покоління.
Крім того, щоб користуватися 4G, в смартфоні має стояти SIM-карта – USIM. Перевірити відповідність карти та телефону можна зателефонувавши до кол-центру. У разі необхідності її можна замінити в фірмових магазинах мобільних операторів.
Мобільні оператори запевняють, що поки 4G інтернетом можна користуватися в рамках поточних тарифів. Однак експерт ринку телекомунікацій Станіслав Юрасов прогнозує, що вартість буде змінюватися. За його словами, оскільки мобільні оператори інвестують у розвиток зв’язку четвертого покоління мільярди гривень, з часом абонентам слід очікувати збільшення тарифів на 20-40%.
Нова ера: що треба знати про 4G? (інфографіка)
Мобільний зв’язок четвертого покоління запускається в Україні поступово. Сьогодні він працює на частоті 2600 МГц, тому, крім столиці, покриття є переважно в обласних центрах, зокрема, Полтаві, Сумах, Івано-Франківську, Луцьку, Кропивницькому, Запоріжжі та Херсоні.
Частота 1800 МГц, яка забезпечить більш широке покриття, повинна запрацювати в липні. Влітку мобільні оператори обіцяють підключити до мережі 4G ще мінімум 28 міст України. Зокрема, Бровари, Ірпінь, Лиманець, Бердянськ, Ужгород, Мукачево, Паляницю та Яремче.
Цікаво, що, згідно з ліцензійними умовами, протягом року оператори повинні запустити 4G мережу у всіх обласних центрах, а за 3 роки забезпечити послугою невеликі міста з населенням понад 10 тисяч осіб.
В цілому розвиток інтернет-доступу в сільській місцевості традиційно невигідний операторам, адже попит там малий, а інвестиції значні. Тому багато українців досі не бачили навіть 3G. Згодом ситуація може змінитися, адже для впровадження широкосмугового інтернету в селах буде проведено окремий тендер. Про це повідомляв Президент України Петро Порошенко, виступаючи на врученні ліцензій 4G.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас