Понад $50 млрд: експерт озвучив ціну відновлення Донбасу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Понад $50 млрд: експерт озвучив ціну відновлення Донбасу

Казна та Політика
583
Після повернення Донбасу під контроль України, на його відновлення піде набагато більше грошей, ніж $ 50 млрд, які зараз пред’являють Росії як збитки від окупації.
“Я думаю, що якби так сталося і Донбас опинився в наших руках, і при цьому межа була б закрита, то навряд чи б Україна впряму стала займатися відновленням Донбасу”, – сказав в коментарі президент Центру економічного розвитку, радник президента Петра Порошенка Олександр Пасхавер.
Економіст пояснив, якими шляхами може піти Україна, щоб “економічного колапсу” не сталося.
“Я думаю, що є кілька інших шляхів, які не напружують 100% бюджет країни. Зокрема, це може бути особливою зоною, як робили китайці свого часу. Тобто ми б підготували Донбас для того, щоб туди могли входити капіталовкладення, зняли б податки і так далі. Крім того, я не сумніваюся, що західні країни нам допоможуть це зробити”, – розповів він.
За його словами, відновлювати на Донбасі потрібно не тільки інфраструктуру і підприємства, а весь соціальний спектр життя людей, а це безмірні гроші.
“Тому загальні розмови, коли фігурують цифри в цій ситуації, це не правильно. Ви можете порахувати, скільки коштує зупинене виробництво, але я можу гарантувати вам, що відновити його буде коштувати набагато дорожче, ніж те, що вони нарахували ($50 млрд – Ред .)”, – зазначив Пасхавер.
На питання, скільки часу може піти, щоб відновити в регіоні повноцінне довоєнне життя, економіст відповів: “Думаю, що якщо я назву 10 років, то це буде дуже мало”.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас