Нацбанк назвав причини зростання реального ВВП на 2,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк назвав причини зростання реального ВВП на 2,5%

Казна та Політика
668
Минулого року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у порівнянні з 2016 роком збільшився на 2,5%. Цього вдалося досягти завдяки активізації внутрішнього споживчого попиту і високій інвестиційній активності, стверджують в НБУ.
“Фактичні темпи зростання реального ВВП в 2017 році були вищими за очікування Національного банку, опубліковані в Інфляційному звіті за січень 2018 року (2,1%). Економіка України відновлюється швидше з огляду на більш суттєву активізацію внутрішнього споживчого попиту і високу інвестиційну активність”, – йдеться в повідомленні.
Споживчий попит:
Зростання кінцевих споживчих витрат домогосподарств у минулому році відчутно прискорилося (до 7,8% з 2,1% в 2016 році), підтримане високими темпами зростання реальної зарплати, а також підвищенням середнього розміру пенсій. Споживчі витрати сектору загального державного управління зросли на 3,3% після їх зниження в 2016 році на 0,5%, в тому числі через збільшення бюджетних витрат на пільги і житлові субсидії.
Інвестіційна активність:
Валове нагромадження основного капіталу продовжувало збільшуватися високими темпами (18,2%) незваєаючи на незначне сповільнення в порівнянні з попереднім роком (20,4%). На відміну від 2016 року, торік зростання капітальних інвестицій спостерігалося в більшості видів діяльності. Високій інвестиційній активності сприяли подальше поліпшення ділових очікувань і фінансових результатів підприємств, а також активне фінансування урядом інфраструктурних проектів.
Зовнішні умови:
Обсяги експорту товарів і послуг в реальному вираженні збільшилися на 3,5% проти їх скорочення в 2016 році. Однак на зростання експорту (і в цілому реального ВВП) продовжували негативно впливати ситуація на сході країни і продовження Росією дії торгових обмежень, введених в попередні роки. Розрив логістичних і виробничих зв’язків з підприємствами на неконтрольованих територіях позначився і на прискоренні зростання імпорту (до 12,2% з 8,7% в 2016 році), в тому числі через дефіцит вугілля на внутрішньому ринку. Хоча основний внесок у зростання імпорту зробило пожвавлення внутрішнього попиту. В результаті, внесок чистого експорту в зростання реального ВВП залишився негативним (5 п.п.), але дещо зменшився в порівнянні з попереднім роком (5,7 п.п.).
Також в Нацбанку додали, що зростання внутрішнього попиту і зовнішнього товарообороту сприяло поліпшенню показників торгівлі, транспорту і переробної промисловості.
У свою чергу, відбиваючи високу інвестиційну активність, прискорилося зростання в будівництві та операціях з нерухомим майном.
Покращилися показники сектора послуг в цілому, особливо в другому півріччі. Це компенсувало зниження валової доданої вартості в сільському господарстві через більш низький врожай в 2017 році в порівнянні з рекордним урожаєм зернових і олійних в 2016 році, енергетиці та поглиблення падіння в видобувній промисловості.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас