Частка батьківщини: Україна вимагає податки із закордонних заробітків заробітчан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка батьківщини: Україна вимагає податки із закордонних заробітків заробітчан

Особисті фінанси
12991
В розпал деклараційної кампанії Державна фіскальна служба нагадала українцям про те, що всі, хто отримував в 2017 році доходи з-за кордону — спадок, гонорари, авторські виплати, дивіденди або зарплату — зобов’язані їх задекларувати. Тобто включити в загальний оподатковуваний дохід за рік, незалежно від того, оподатковувалися такі доходи за кордоном чи ні. Ці дані можуть бути враховані при розрахунку податку в Україні.
За словами директора департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Павла Дроняка, мова йде насамперед про артистів, спортсменів, моряків і жителів прикордонних регіонів, які виїжджають на заробітки в сусідні держави. Хоча в цю ж категорію потрапляють і фрілансери, які віддалено працюють на іноземні компанії, перебуваючи в Україні. Особливо активно це роблять IT-фахівці.
У ДФС нагадали, що декларацію можна надіслати поштою або в посольство (консульство), якщо особа перебуває за межами України. Можна також оформити довіреність на своїх близьких, доручивши їм почесну місію декларування доходів.
Втім, за словами юристів, декларування і сплата податків — це дві різні речі.
Українське законодавство покладає відповідальність за декларування доходів із-за кордону на платника. Так само як і сплату податків з таких доходів — на відміну від виплат усередині країни, де податковий агент самостійно утримує, наприклад, із зарплати працівника суму, що належить сплатити до бюджету.
«Треба розрізняти процедури декларування та власне сплати податків. Декларувати свої доходи ніколи не буде зайвим. Приклад — претензії податківців до міністра фінансів Олександра Данилюка, який не зміг довести походження грошей на купівлю нерухомості», — розповів UBR.ua керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
При цьому якщо штраф за неподання декларації становить від 51 до 136 гривень (ст. 164-1 КпАП), то в разі виявлення податківцями несплати податку фізособа зобов’язана буде сплатити, окрім суми податку, штраф у розмірі 25% суми несплаченого податку (згідно п. 123.1 ПК).
За законом податок з закордонних заробітків повинні платити тільки ті, хто в розумінні Податкового кодексу є податковим резидентом України, а не той, у кого український паспорт.
Як пояснила юрист адвокатського бюро Оксани Кобзар Анастасія Зарудко, за громадянством резидентність визначається в останню чергу, коли інші критерії не проходять. А це може бути доведення, що громадянин України постійно проживає і працює в іншій країні і там у нього знаходиться так званий центр життєвих інтересів.
Наприклад, навіть якщо українці-моряки знаходяться за межами України більш ніж 183 дні, але мають місце проживання і центр життєвих інтересів на території України, вони все одно вважаються резидентами України.
Втім, за словами юриста, незважаючи на правила, податкові органи України все ж таки схильні вважати всіх власників українських паспортів податковими резидентами. А тому донараховують податкові зобов’язання, якщо виявляють факти отримання доходу за кордоном.
Як рахують
За словами податкового консультанта Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександри Томашевської, робота за контрактом за кордоном передбачає, що людина є резидентом України та зобов’язана тут платити податок з доходів фізосіб (ПДФО) і військовий збір. Може бути два варіанти: коли з країною походження доходів українця є договір про уникнення подвійного оподаткування і коли такого договору немає.
«У першому випадку треба при декларуванні брати довідку з місця роботи за кордоном з помісячною розбивкою виплат (це важливо). Справа в тому, що при визначенні сукупного оподатковуваного річного доходу громадянина кожна зарплата у валюті перераховується за курсом НБУ на день отримання доходу (п. 164.4 ПК)», — пояснила UBR.ua Томашевська.
Ці дані стануть у пригоді при перерахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті в Україні. Сума іноземного податку може бути зарахована проти сплати українського ПДФО з доходу.
«Але от що стосується військового збору, то цей податок новий, а тому в жодній з податкових конвенцій не значиться. Тому податківці вимагають його сплати в будь-якому випадку», — говорить юрист.
Можливості обліку податків, сплачених за кордоном, регулюються нормами конкретних конвенцій з конкретними країнами. Наприклад, такий договір може передбачати, що податок сплачується в країні резидентства громадянина.
Наприклад, для моряків важливо знати, що договори з Канадою, В’єтнамом, США, Туреччиною та низкою інших країн передбачають, що податок з доходів сплачується в країні резиденства, тобто в Україні.
Якщо конвенції немає, то з великою часткою ймовірності доведеться платити два рази податок у двох країнах.
Перелік чинних міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування можна знайти на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України.
Як вираховують
Однак такі оплати з-за кордону дуже важко відстежувати. Особливо якщо гроші перераховуються на рахунки неукраїнських банків. Але навіть в українських фінустановах податківці не завжди можуть дізнатися, скільки грошей надійшло на рахунок.
Адвокат, керуючий партнер, ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв розповів UBR.ua, що якщо громадянин ввозить гроші в Україну готівкою, то митниця їх бачить, тому що треба декларувати ввезення валютних цінностей.
«А якщо гроші прийшли на рахунок, то їх ніхто не бачить. Податкова не має права контролювати рахунки громадян. На відміну від юросіб та підприємців, рахунки яких в обов’язковому порядку стають відомі податковій», — пояснив Можаєв.
Ця система не працює щодо громадян, а тому виявити іноземні доходи можуть тільки випадково. Тому і відповідальність за декларування та сплату ПДФО з доходів з-за кордону покладено на самих платників.
За словами Олександри Томашевської, найчастіше незадекларовані доходи спливають при здійсненні великих покупок. Ось тоді у податківців починаються питання про походження коштів. Крім того, відомі випадки, коли, наприклад, роботодавець в Польщі повідомляв нашу ДФС про виплату доходу.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас