Підраховано, за скільки років Україна зможе створити ракету на зразок Falcon Heavy — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, за скільки років Україна зможе створити ракету на зразок Falcon Heavy

Технології&Авто
5478
Голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко заявив, що Україна зможе створити важку ракету-носій з механізмом багаторазового використання за 3-5 років, і такі напрацювання у нас вже є.
Про це він сказав в інтерв’ю “Лівому Берегу”.
«Маск поставив три ступені в свою ракету для більшої вантажопідйомності. Такі проекти у нас теж є. В Україні виготовлялися бічні прискорювачі ракети «Енергія-Буран». Це і були перші ступені ракети-носія «Зеніт». Коли ви побачите її фотографію, там на кожному з блоків будуть дві великі «валізи» – це парашутна система збереженого приземлення. Ми закладали відразу можливість багаторазового використання цих бічних прискорювачів. На перших пусках це були лише оболонки систем. Але якби цей проект продовжився, багаторазове використання було б реалізовано. Зараз готового технічного рішення у нас немає, але створити його можна за 3-5 років», – сказав він.
Дегтяренко також додав, що поки сенсу починати розробку немає, але коли вантажопотік на орбіту буде рости, Україна зможе пристосуватися.
«Зараз немає сенсу починати. Знову ж таки, з огляду на те, що українські підприємства не мають замовлень. Ви завжди дивіться на те, що роблять американці, і питаєте, чому ми цього не робимо. З 2016 США витратили на ракетно-космічні дослідження близько 36 млрд доларів з 62 світових, на такі ж дослідження в 2016 році Україна витратила 25 млн грн. В півтори тисячі разів менше», – сказав він.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас