Влада Дубая створить ДНК-банк своїх громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Дубая створить ДНК-банк своїх громадян

Світ
332
Департамент охорони здоров’я Дубая оголосив про намір створити біобанк генома всіх своїх громадян. Отримані дані потім використають для підвищення ефективності медичної діагностики, особливо — для визначення схильності до генетичних захворювань та їх попередження. Про це повідомляє новинний сайт Khaleej Times.
Збирання і аналіз ДНК допомагає визначати генетичні маркери схильності до різних захворювань. Аналізуючи геном порушеної захворюванням або станом популяції, можна виявити, наприклад, набір однонуклеотидних поліморфізмів (змін в послідовностях ДНК в один нуклеотид) — він і буде вважатися таким маркером. Для таких досліджень, однак, необхідна дуже велика вибірка. Саме тому медичні представництва різних країн і комерційні компанії створюють ДНК-банки, або біобанки генетичної інформації популяції. Наприклад, британська організація UK Biobank зберігає інформацію про більш ніж півмільйона британців: за її допомогою, наприклад, вдалося показати зв’язок між збільшенням ваги мешканців країни і природним відбором. Інша відома організація — 23andMe — зберігає дані про більш ніж мільйон людей по всьому світу і також ефективно надає їх для досліджень: наприклад, для вивчення генетичних маркерів депресії.
Тепер збиранням і зберіганням геному займуться і в Об’єднаних Арабських Еміратах. Влада Дубая планує створити масштабний (на кінець 2017 року населення складало трохи більше трьох мільйонів осіб) біобанк ДНК своїх жителів. Наступним кроком буде як виявлення маркерів схильності до захворювання у пацієнтів, так і створення алгоритму для автоматичного та ефективного аналізу геному здорової популяції.
Як повідомляє голова Департаменту Хумайд Мухаммед аль Катамі, перший етап довгострокового дослідження (а саме — збирання ДНК і створення лабораторій) завершиться протягом наступних двох років.
За матеріалами:
N+1
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас