Біологи навчилися послаблювати і зміцнювати пам'ять на молекулярному рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біологи навчилися послаблювати і зміцнювати пам'ять на молекулярному рівні

Технології&Авто
566
Під час запису спогадів в мозку формуються зв’язки між нейронами. Дослідження Каліфорнійського університету в Дейвісі показує, як ці зв’язки можуть бути укріплені або ослаблені на молекулярному рівні.
Тонкі відростки нейронів, дендрити, дозволяють їм з’єднуватися з іншими нейронами за допомогою синапсів. Повідомлення рухаються по синапсах у вигляді хімічних сигналів: молекула, або нейромедіатор, з’являється на одному кінці синапсу і з’єднується з рецептором на іншому. Одним з найбільш важливих в цьому процесі є АМРА-рецептор, який відповідає за швидку синаптичну передачу всередині мозку.
«Ідея полягає в тому, що коли відбувається процес передачі сигналу через синапс, який призводить до формування пам’яті, необхідний новий рецептор», — пояснює професор Ельза Діас, головний автор статті, опублікованої в журналі Cell Reports. Чим більше рецепторів в синапсі, тим міцніше пам’ять.
Зараз команда Діас зайнята з’ясуванням методу регулювання руху рецепторів, особливо в клітинах гіпокампу, невеликої ділянки мозку, що відповідає за збереження спогадів. Вчені вже виявили, що білок SynDIG4, взаємодіючи з АМРА-рецепторами, може оперативно посилювати пам’ять. В результаті експерименту на мишах придушення цього білка призвело до втрати пам’яті у гризунів — вони не змогли виконати прості завдання, з якими раніше легко справлялися, наприклад, знайти дорогу в лабіринті. Білок SynDIG4 є також і в інших тварин, і у людини, пише EurekAlert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас