Схеми шахраїв, якими обманюють пенсіонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Схеми шахраїв, якими обманюють пенсіонерів

Кримінал
2317
Журналісти “Сегодня” склали рейтинг хитрощів, до яких найчастіше вдаються шахраї, щоб виманити гроші у довірливих пенсіонерів.
“Ваш родич у в’язниці”
Схема стара, але працює досі. Так, на початку січня на вудку аферистів потрапив 82-річний житель Київської області. Незнайомець зателефонував пенсіонеру і повідомив, що його син наїхав машиною на восьмирічну дівчинку, дитина – в реанімації. Але він, невідомий благодійник, готовий закрити питання. Щоб врятувати сина, батько, не вагаючись, віддав 25 тисяч гривень. Ніякого ДТП, звичайно, не було. Імена членів сім’ї та розмір їхніх заощаджень зловмисники дізналися від сусідів.
“Співробітник банку”
Шахрай представляється працівником банку і приносить “радісну звістку”: “ви переплатили за кредит” або “вам нарахували надбавку до пенсії”. Іноді повідомляють і проблеми – нібито крадіжку картки. Суть одна – аферист вимагає назвати всі карткові дані – пін-код і надсекретний код зі зворотного боку картки. Таку інформацію надсилати нікому ніколи не можна, інакше все накопичене зникне з рахунку.
“Унікальний шанс”
У цьому випадку шахрай приходить додому сам – з нібито особливою пропозицією. Саме так довірлива пенсіонерка в Чернігівській області віддала невідомій жінці 100 тисяч гривень. Зловмисниця представилася знайомою дочки і попросила від її імені гроші нібито для заміни старих купюр на нові. Шахрайка посилалася на вигадану грошову реформу.
“Псевдомастер”
Такі шахраї пропонують, наприклад, недорого встановити вікна і тут же вимагають за послугу завдаток, з яким і зникають. Зараз у Київській області “працюють” фальшиві газовики, попереджає Київоблгаз. Аферисти пропонують пенсіонерам замінити старі лічильники на нові – за завищеними цінами. Частину суми беруть відразу, решту обіцяють забрати протягом десяти днів, а самі просто крадуть лічильник.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас