Енергоексперт пояснив вигоду від формули "Роттердам+" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергоексперт пояснив вигоду від формули "Роттердам+"

Енергетика
604
Директор спеціальних програм НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що введення формули “Роттердам+”, незважаючи на критику, є позитивним явищем, а сама методика містить вигоди для споживачів електроенергії.
“Наявність цієї формули, яка чомусь на широкий загал вийшла під назвою “Роттердам+”, є позитивним фактом. Тому що вона дозволяє визначити індикатори ринку, причому європейські цінові індикатори. Якщо ми говоримо про нинішній український ринок, без індикаторів на ньому обійтися неможливо. По-друге, методика є виключно вигідною для кінцевого споживача, особливо на ринку, який зростає. Тому вона не враховує спотові коливання, які відбуваються час від часу, які мають зазвичай спекулятивний характер. Вона згладжує їх”, – зазначив експерт, передає Gazeta.ua.
Геннадій Рябцев вважає, що критика методики визначення ціни енергетичного вугілля має ознаки маніпулювання громадською думкою.
“Методика є, її наявність є правильною, це потрібно обов’язково було вводити, ніхто не запропонував нічого кращого, незважаючи на всю критику. Виникає, безумовно, ряд проблем, які викликають можливості маніпулювання громадською думкою. Про що йде мова? По-перше, від початку створення методики не було доведено її переваг. Тепер кожен із споживачів може прогнозувати свою діяльність як мінімум на квартал вперед. Вона згладжує ці коливання. Вона на зростаючому ринку буде для кінцевого споживача дуже вигідною. Думаю, що, цілком можливо, тоді не було б цих маніпуляцій, спекуляцій навколо неї”, – зазначив він.
На думку експерта, ЗМІ перебільшують вплив зміни ціни вугілля на кінцеву оптову ціну електроенергії.
“Там навіть зростання цієї ціни вдвічі настільки незначно вплине на кінцеву ціну, яка видається ДП “Енергоринок”, на цьому слід, на мій погляд, наполягати і завжди говорити. Про що ви говорите, коли там шукаєте ці копійки, тоді як на виході там зміни не настільки істотні”, – сказав Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас