Аслунд про випуск євробондів: влада йде шляхом Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аслунд про випуск євробондів: влада йде шляхом Януковича

Казна та Політика
3021
Випуск єврооблігацій без продовження співпраці з МВФ стане причиною фінансової кризи в Україні.
Про це заявив шведсько-американський економіст Андерс Аслунд в інтерв’ю ЕП.
“У вересні (2017 року. – Ред.) Україна розмістила єврооблігації на 3 млрд дол під 7,375% річних, але необхідних реформ не відбувається. Україна буде розміщувати облігації на європейському ринку, доки не трапиться фінансова криза”, – заявив Аслунд.
На його думку, якщо Україну спіткає фінансова криза, вона буде повністю спричинена українськими можновладцями.
Аслунд вважає, що Україна зможе вийти на зовнішні ринки без програми МВФ, але це буде мати наслідки.
“Це буде повторення того, що робив Віктор Янукович у 2011 році. Янукович думав, що він зможе продавати облігації на ринку, і він це робив до 2012 року. Тоді процентна ставка збільшилася до 10%, а попиту на облігації не було”, – сказав економіст.
Аслунд не бачить перепон для випуску у 2018 році облігацій на кілька мільярдів доларів. Але вважає таку політику стратегією уникнення економічного зростання.
“Високопосадовці можуть бути зацікавлені в уникненні економічного зростання. Вони живуть на прибутки з монополій. Вони отримують прибутки, бо контролюють економіку. Якщо в економіці багато інвесторів, топові чиновники матимуть менше контролю над економікою, тоді зникнуть прибутки і вони стануть біднішими.
Як повідомлялося, у вересні 2017 року Україна повернулася на міжнародні ринки капіталу після реструктуризації комерційного боргу в 2015 році.
Нагадаємо, основними покупцями нових 15-річних єврооблігацій України на 3 мільярди доларів виступили інвестори з США (46%) і Великобританії (36%).
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас