Розроблено новий спосіб конверсії сонячного тепла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено новий спосіб конверсії сонячного тепла

Технології&Авто
1285
Інженер Стенфордського університету за допомогою комп’ютерної моделі вивчив рух теплопоглинаючих частинок в повітрі, щоб поліпшити ефективність сонячних теплових електростанцій.
Принцип роботи сонячної теплової електростанції полягає в тому, щоб фокусувати промені за допомогою системи дзеркал на стінках чорного металевого бака, заповненого водою, повітрям або іншою теплопровідною речовиною. Однак, досі вихід енергії в сонячних теплових станціях був дуже малий, оскільки приблизно половина сонячної енергії витрачалася даремно, а не перетворювалася на корисну енергію.
За допомогою комп’ютерного моделювання інженер Алі Мані вирішив перевірити інший, потенційно більш ефективний метод використання концентрованого сонячного світла. Замість того, щоб фокусувати промені на чорному баку, вони направляються на прозору цистерну. Фотони, проходячи через неї, будуть стикатися з молекулами рідини і нагрівати її зсередини зі значно меншою втратою енергії.
Цей метод був запропонований кілька років тому міністерством енергетики США. В ньому також є свої складнощі — оскільки робоча рідина (в даному випадку, повітря) часто теж прозора, як і стінки посудини, фотони можуть проходити крізь неї, не стикаючись і не обмінюючись теплом.
Мані і його колеги вирішили трохи змінити цей підхід і вивчити інший варіант — коли повітря в посудині наповнене невеликими твердими частинками, що нагадують пил. Вони протестували різні комп’ютерні моделі, в яких світло проходить крізь вихор таких частинок, підкоряючись законам турбулентності. Такі моделі дозволять колись створити більш ефективні системи теплообміну.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас