Для українських бірж написали нові правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для українських бірж написали нові правила

Казна та Політика
515
В Україні знову пробують створити цивілізований ринок деривативів, зробити це централізовано і для всіх ринків. Не тільки валютного або фондового, але для товарних – аграрного та енергетичного.
За підтримки USAID підготовлено базовий законопроект: «Про ринки капіталу і регульовані ринки» №7055. Він зареєстрований у Верховній Раді, і описує базові поняття: від інструментарію до нових гравців – центральний контрагент, який на західних ринках є посередником і гарантом біржових операцій.
«Новий закон дасть можливість інтегруватися в фінансовий ринок Євросоюзу і дозволить іноземним гравцям активно вести діяльність в Україні. Він зможе усунути хаос в питаннях регулювання, створить правила взаємодії на біржі. Зараз їх немає. Що дозволить формувати ціни і центри ліквідності», – пояснив голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.
Після появи виразних правил і гарантій бізнес почне активніше працювати на товарних біржах, які зараз вважаються ризиковими. Це не просто розкриє його потенціал, а й дозволить збільшувати обсяги торгівлі і прибуток. Навіть найбільшим.
«Оскільки ми державна компанія з дуже підвищеним рівнем уваги громадськості, ми не можемо собі дозволити, наприклад, продавати газ у великій кількості на якихось майданчиках, які називаються біржами, але нічим не регулюються. Відповідно є питання про справедливість ціни, що формується на ринку, про вплив на якогось із учасників ринку тощо», – поскаржився головний комерційний директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко.
Законопроект №7055 – друга спроба створення правового поля для біржовиків. У 2015 році був запропонований схожий законопроект, але він з тріском провалився в Верховній Раді і був повернутий на доопрацювання.
«Тоді у депутатів не було розуміння, навіщо це потрібно Україні. Тепер, я сподіваюся, за підтримки учасників фондового і товарного ринків Рада проголосує за законопроект», – зазначив народний депутат України Руслан Демчак.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас