Старість на радість. Як живеться пенсіонерам в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Старість на радість. Як живеться пенсіонерам в ЄС

Особисті фінанси
3646
Євроінтеграція поки що мало стосується українських пенсіонерів. Горезвісний безвіз пройшов повз них – мало хто з людей похилого віку може дозволити собі навіть найбюджетніший тур до Європи, не кажучи вже про регулярні подорожі. Як працює пенсійна система в ЄС? І чи може українець претендувати на європейську пенсію?
У Європі діють відразу три рівні пенсійного забезпечення: солідарний, накопичувальний і приватний. В результаті європеєць отримує відразу три пенсійні виплати. У другому і третьому випадку майбутній пенсіонер сам відкладає собі частину зарплати на персональні рахунки. У першому ж випадку мова йде про звичну для українців систему.
Мінімальний трудовий стаж
У кожній країні ЄС діють свої правила виходу на пенсію, але в Союзі без кордонів громадяни часто працюють то в одній, то в іншій державі-члені ЄС. Як в результаті враховується трудовий стаж для отримання солідарної пенсії?
Якщо умовний Том пропрацював 4 роки в Німеччині і 32 роки в Португалії, то він може отримувати пенсію в Німеччині, незважаючи на те, що мінімальний стаж для виходу на пенсію там становить 5 років. Пенсійні органи Німеччини повинні врахувати, що Том працював ще й в Португалії. Але розмір пенсії буде розраховуватися на основі 4 років роботи в Німеччині.
 
Решту суми буде виплачувати Португалія. (Всі дані про пенсії в ЄС – на офіційному сайті Союзу, розділ state pensions abroad).
На жаль, українці не можуть користуватися таким привілеєм. Стаж роботи в Україні пенсійні органи Німеччини не враховують. Натомість можна претендувати на врахування українського стажу в Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Іспанії, Чехії, Словаччині, Португалії та Польщі. З цими країнами Україна підписала двосторонні угоди про соціальне забезпечення.
Пенсійний вік для солідарного рівня
Пенсійний вік в ЄС є різним у кожній країні. Ситуація може бути такою: умовна Кароліна народилася у Франції, 15 років пропрацювала в Данії, а в кінці кар’єри повернулася на батьківщину. У віці 60 років Кароліна подала заявку на отримання пенсії, розмір якої виявився вкрай невеликим, оскільки трудового стажу у Франції у неї немає. У Данії Кароліна отримає право на отримання пенсії тільки в 67 років – встановленого в даній країні пенсійного віку.
Накопичувальний рівень
Накопичувальна або додаткова пенсія – це ті відрахування, які людина добровільно робила в період роботи. У Франції накопичувальна пенсія – страхові внески, які виплачують працівники в спеціальні пенсійні каси – Arrco і Agirc. Вона дає людині право на бали, кількість яких при звільненні множиться на їх фіксовану вартість. У сумі з додатковими надбавками і з урахуванням пенсійних балів французи отримують близько 80% середнього заробітку.
Умовний французький пенсіонер Жан-Жак працював лікарем. Зараз він отримує тисячу сто євро державної пенсії. Крім цього, чоловік також отримує пенсію ще й зі свого особистого накопичувального рахунку – додаткові тисяча двісті євро. Це ті гроші, які він відкладав із зарплати. У Франції людина може сама вирішувати, як розпоряджатися накопиченою сумою. Жан-Жак може забрати всю суму відразу, а може отримувати регулярні виплати.
У Франції накопичувальна пенсія – справа добровільна для найманого працівника і обов’язкова для його роботодавця. Людина сама вирішує – відкладати їй гроші в спеціальний фонд чи ні. Водночас в деяких європейських державах ця система є обов’язковою і для найманого працівника.
Наприклад, в Естонії обов’язкову накопичувальну пенсію ввели в 2002 році. Але обов’язкова вона не для всіх – тільки для осіб, які народилися в 1983 році і пізніше. Решті ж надається право вибору – приєднуватися до накопичувальної системи чи ні.
В Естонії із зарплати співробітника відраховуються два відсотки на його особистий рахунок у фонді, на який ще чотири відсотки перераховує підприємство, на якому він працює. Разом – шість відсотків щомісяця відраховуються на цей самий особистий рахунок. Гроші знаходяться в банку-зберігачі, їх інвестують в акції, облігації, захищаючи заощадження від інфляції.
Громадяни третіх країн
Згідно з даними Пенсійного фонду України, здійснюється нарахування пенсій 4000 українських пенсіонерів, які проживають в країнах, з якими були укладені угоди в сфері соціального забезпечення. Більш ніж 3000 громадян України, які проживають в Україні, отримують пенсію з бюджетів інших держав.
Відповідно до міжнародних договорів, право на призначення пенсії надається за наявності не менше року страхового стажу. У разі, якщо право на пенсію виникає в декількох країнах, то при призначенні пенсії враховується страховий стаж, отриманий відповідно до законодавства цих країн.
Кожна держава призначає і виплачує пенсію за страховий стаж, отриманий на підставі свого законодавства. Наприклад, умовний українець Петро 25 років жив і працював на батьківщині, а ще 15 років – в Португалії, де і вийшов на пенсію. З Португалією Україна уклала договір, за яким пенсія Петра буде складатися з двох частин: української та португальської.
За ті 25 років, які Петро пропрацював в Україні, він буде отримувати українську пенсію, платити її буде український бюджет за українськими законами. За 15 років роботи в Португалії буде платити португальський бюджет за португальськими законами.
Дар’я Нікіфорова
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас