Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яких спеціалістів не вистачає на ринку праці

Особисті фінанси
3871
Міністерство освіти і науки України повинне підвищувати статус професійної освіти у суспільстві.
Це – стратегічне завдання, заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.
Ринок праці потребує робітничих кадрів. Серед затребуваних професій на ринку праці – зварювальники, токарі, столярі, інженери, поварі та офіціанти.
“Існують міфи, що на робітничих спеціальностях мало платять. Але зараз у сфері деяких робітничих професій платять більше, ніж можуть отримати спеціалісти з вищою освітою. До прикладу, у столиці токар шостого розряду може отримувати в місяць до 25 тисяч гривень. Водії, у залежності від категорії, – 10 тисяч. Зараз середня зарплата на великих потужних підприємствах може складати 15 тисяч гривень”, – розповідає заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.
За словами фахівця, ринок праці потребує нових підходів у навчанні. Освіта не встигає за роботодавцями, а випускникам вузів бракує практичних навичок.
“Освіта не встигає за змінами на ринку праці. Студентам не вистачає практичних навичок. У країнах Європейського Союзу студенти щомісяця, крім 30 годин навчання у вузі, мають стільки ж відпрацювати на підприємстві. Там практика пов’язана з теорією. Зараз у наших вузах популярна спеціальність “Менеджер готельно-ресторанного бізнесу”. Але випускникам важко працевлаштуватися. Студент не цікавий для роботодавця, бо не знає основ професії. Він не знає, як скласти серветки чи сервірувати стіл. У нас цього майже не вчать. В університетах переважає теоретична сторона навіть на таких практичних спеціальностях”, – каже Сергій Кравченко.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас