Депутати посилили покарання за неправильне паркування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати посилили покарання за неправильне паркування

Технології&Авто
4747
Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект № 5364 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” з усіма технічними правками. За законопроект проголосувало 237 народних депутатів з 226 мінімально необхідних.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що вводиться фото- і відеофіксація порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів (ТЗ).
Згідно з текстом законопроекту, адміністративну відповідальність за порушення у сфері безпеки дорожнього руху, а також за порушення правил парковки, зупинки та стоянки транспортних засобів, зафіксованих фотозйомкою або відеозйомкою, несе фізична особа або керівник юридичної особи, на якого зареєстровано ТЗ.
У разі, якщо до Єдиного державного реєстру ТЗ внесено відомості про поточного користувача, то відповідальність несе він.
У документі зазначено, що, в разі якщо ТЗ зареєстровано за межами території України, до адміністративної відповідальності притягується особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.
Вводиться поняття “інспектора з паркування” – наділення повноваженнями розгляду справ про адміністративні правопорушення та здійснення тимчасового затримання ТЗ.
Також, згідно з документом, на лобовому склі ТЗ буде залишатися документ про притягнення до адміністративної відповідальності за зафіксовані порушення. Цей документ послужить сигналом для інших посадових осіб чи співробітників поліції, що на автомобіль вже накладено штраф.
“Інформація про відповідні правопорушення разом з фото-відео доказами з відповідною перевіркою буде надходити в єдиний Реєстр адміністративних правопорушень”, – повідомляється в документі.
Крім цього, інспектори з паркування отримають право здійснювати тимчасове затримання автотранспорту шляхом евакуації та доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за умови, що розміщення ТЗ суттєво перешкоджає дорожньому руху або несе загрозу безпеці руху, а також в разі паркування на місцях для інвалідів”, – повідомляється в документі.
Всі випадки істотного перешкоджання дорожньому руху або створення загрози безпеці руху передбачено встановити законопроектом.
Повернути ТЗ після евакуації можна буде тільки після сплати штрафу, а також сплати простою на штрафмайданчику ТЗ і послуг евакуатора.
У документі зазначено, що режим фотозйомки (відеозапису) передбачає здійснення уповноваженою посадовою особою фото/відеофіксації обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування ТЗ.
Фіксувати будуть дату, час (моменту), місце розташування ТЗ по відношенню до нерухомих об’єктів і/або географічних координат.
“При здійсненні фотозйомки обов’язкова наявність не менше двох зображень ТЗ, отриманих з різних або протилежних ракурсів”, – йдеться в документі.
Нагадаємо, раніше експерти ринку повідомляли, що в документі є кілька істотних недоліків – відповідальність власника транспортного засобу і евакуація.
У документі не прописано, що власник зобов’язаний внести до Реєстру особу, яка володіє авто на даний момент. Але і це не все. Експерти авторинку знову вказали на антиконституційність таких норм.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас