У 2018 році економіка США може "перегрітися" - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2018 році економіка США може "перегрітися" - The Economist

Світ
1908
У короткостроковій перспективі американська економіка зростає швидше, ніж очікувалося, але в довгостроковій її чекають значні ризики.
Зазвичай політики роблять вигляд, що їх не дивують хороші економічні новини в період їхньої роботи. Але останні цифри щодо економічного зростання в США були настільки гарними, що навіть адміністрація Дональда Трампа дозволила собі здивування.
“Зростання насправді більше, ніж ми очікували”, – сказав у вересні начальник бюджетування в Білому домі Мік Малвені, коли стало відомо, що американська економіка зростала на 3,1% другий квартал поспіль.
Про це пише The Economist, нагадуючи, що Трамп, до речі, на виборах обіцяв темп на рівні 4%, але, схоже, тепер його мета – 3%. Малвені попереджав, що урагани можуть уповільнити зростання. Але замість цього у третьому кварталі ВВП США збільшився на 3,3%.
Обережне здивування адміністрації через такі цифри було мудрим. Адже щоквартальне зростання – величина дуже непостійна. Мало хто з економістів очікує, що воно довго протримається на рівні вище ніж 3%. Втім, ніхто не може заперечувати, що економіка США демонструє здоровий стан.
Видання зазначає, що частково напрочуд високе зростання Америки відображає силу світової економіки. Але воно також стало кульмінацією тенденції, яка тривала рік. Оскільки протягом останніх двох років вся увага американців була прикута до поведінки політиків, традиційні скарги з попереднього десятиліття стали здаватися застарілими і вже недійсними. Середньостатистичний дохід у США більше не страждає від застою. У 2015 році він зріс на 5,2%, а в 2016-му – на 3,2% після врахування інфляції. За ці два роки в процентному відношенні бідні родини отримали більше, ніж ті, які багатші. Бізнес-інвестування більше не помірне. Воно штовхало вперед зростання в третьому кварталі цього року. Безробіття в США становить лише 4,1%. Від Уолл-стріт до Мейн-Стріт бізнес випромінює впевненість.
Федеральний резерв США застерігає про ризик. 13 грудня відомство заявило про вже третє підвищення базової процентної ставки з 1,25% до 1,5%. При цьому Федеральний резерв прогнозує, що в 2018 році ще тричі проведе таке підвищення. Однак у всіх прогнозах зазначається, що безробіття і далі буде скорочуватися в 2018 році.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас