Відкрито новий метод отримання електрики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито новий метод отримання електрики

Технології&Авто
6547
Група канадських інженерів з Альбертського університету розробила новий спосіб виробництва електроенергії для заряджання портативних пристроїв або датчиків. Це відкриття задає нові стандарти трибоелектричних наногенераторів.
На це відкриття вчених наштовхнула випадковість: аспірант Лю Цзюнь, працюючи з атомно-силовим мікроскопом, забув натиснути кнопку, що подає струм на зразок, але все одно побачив, як струм проходить через матеріал. Спочатку він і його колеги подумали, що це якась аномалія або перешкоди, але у ході дослідження з’ясувалося, що механічна енергія консолі мікроскопа, що рухається по поверхні, може виробляти потік електрики. Однак замість того, щоб вивільняти всю енергію у одному спалаху, виник сталий струм.
«Це велике відкриття, — вважає професор Томас Тандат, науковий керівник Лю. — Досі інші команди змогли тільки виробити дуже високу напругу, але не струм. Те, що виявив Лю, – це новий спосіб отримання безперервного потоку сильного струму».
На практиці це означає, що генератори нанорозміру мають можливість отримувати енергію для електричних пристроїв на основі найменших рухів і коливань: від роботи двигуна, руху по автотрасі і навіть від серцебиття. Застосовувати цю технологію можна буде всюди, від сенсорів для спостереження за станом трубопроводів або мостів до натільної електроніки, пише Phys.org.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас