Квантові комп'ютери страшніші за ядерну зброю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квантові комп'ютери страшніші за ядерну зброю

Світ
3776
Квантові обчислення повністю змінять наш світ: за їх допомогою людство має шанс знайти ліки від раку, побудувати надшвидкий інтернет і зробити проривні відкриття в науці. Однак деякі країни можуть використовувати обчислювальну потужність квантових комп’ютерів для нападу на інші держави і контролю над громадянами, пише Wired.
На думку видання, квантові обчислення можуть бути використані для злому секретних даних: від особистих фінансових і медичних записів громадян до корпоративних дослідницьких проектів та урядової секретної інформації. В цьому відношенні квантові комп’ютери схожі на секретну зброю, яка за силою може зрівнятися з ядерною бомбою. Алгоритм математика Пітера Шора демонструє, що квантові комп’ютери здатні легко оперувати великими числами, а значить, вони можуть підірвати основу всіх сучасних стандартів шифрування.
Так само, як атомна зброя символізувала владу під час холодної війни, квантова перевага, ймовірно, дасть необмежену владу її власникам у сучасній глобальній економіці, пише видання.
У жовтні Google оголосила, що до кінця цього року досягне квантової переваги — точки, в якій квантовий комп’ютер стане ефективнішим за найпотужніший з існуючих суперкомп’ютерів. Оскільки країни у всьому світі, включаючи Китай, вкладають значні кошти в квантові дослідження, залишилося, ймовірно, менше десяти років до того дня, коли одна з авторитарних держав почне використовувати квантові комп’ютери для злому найсучасніших систем шифрування.
Цього літа китайські вчені поставили рекорд з дальності відправки заплутаних квантових часток, а також вперше передали квантові шифрувальні ключі із супутника на Землю. Але на цьому робота з першим у світі квантовим супутником не закінчується. Дослідники сподіваються, що вже через 13 років технології дозволять передавати дані по квантовій всесвітній павутині.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас