Нова технологія дозволяє бачити крізь будь-які стіни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія дозволяє бачити крізь будь-які стіни

Технології&Авто
1261
Дослідники з Університету Дьюка розробили спосіб бачити крізь стіни, використовуючи вузький діапазон мікрохвильових частот. При цьому не потрібно знати, з якого матеріалу зроблена стіна. У відкриття, про яке розповідає Science Daily, є багато практичних перспектив.
Технології, що дозволяють бачити крізь стіни, існують вже сьогодні, але вони дороги через використання широкого діапазону частот. До того ж, їх вирішення не найкраще: вони підходять, щоб побачити когось, хто ходить за стіною, але виявити за їх допомогою тонкі дроти неможливо. Також подібним технологіям для роботи необхідна інформація про матеріал стіни — на її основі ПЗ інтерпретує відбиті сигнали.
Дослідники з Університету Дьюка запропонували інший метод, який позбавлений подібних недоліків. Щоб визначити, що відбувається за стіною, вони використовували її симетрію. Справа в тому, що зазвичай стіни пласкі і однорідні у всіх напрямках і спотворюють хвилі симетричним чином. Алгоритм ПЗ ділить дані на частини, виявляючи порушення симетрії. Метод використовує для сканування тільки одну частоту, що робить його дешевшим, а також не дозволяє впливати на Wi-Fi, стільникові мережі і Bluetooth.
Дослідники створили прототип пристрою, щоб зрозуміти, наскільки ефективним буде застосування технології на практиці. Вони розміщували різні предмети, від шпильок до кабелів і дротів за кількома стінами з різних матеріалів. Після обробки і аналізу даних на знімках можна легко помітити предмети, що знаходяться за стінами.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас