Bitcoin споживає стільки ж енергії, скільки Марокко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bitcoin споживає стільки ж енергії, скільки Марокко

Фінтех і Картки
1185
За даними Digiconomist, щорічно bitcoin-мережа витрачає 30 ТВт•год електроенергії. Це можна порівняти з щорічним споживанням такої країни, як Марокко, пише Wired.
Зростаючий інтерес до bitcoin як до альтернативної валюти неминуче ставить питання про те — чи варто це того? Принаймні, в контексті енерговитрат це питання зовсім неоднозначне. Один з небагатьох сайтів, які намагаються вести такі підрахунки — Digiconomist. Згідно з його Індексом енергоспоживання bitcoin, глобальна мережа комп’ютерів, що беруть участь у майнінгу криптовалюти, має потужність 3,4 ГВт і споживає 30 ТВ•год електроенергії на рік. Стільки витрачають, наприклад, в Марокко.
Однак співзасновник SetOcean Оскар Лафарга вважає, що реальні цифри, як мінімум, в два рази менші. А Марк Беванд в журналі Bitcoin пише, що сукупна потужність комп’ютерів взагалі 470-540 МВт. В цілому, оцінки дослідників варіюються від 100 МВт до 10 ГВт. Такий розкид нагадує спробу вгадати вік в проміжку 18-65 років.
Чому ж так складно підрахувати реальне енергоспоживання bitcoin-мережі? Справа в тому, що підвищення складності майнінгу і пов’язане з цим зростання енерговитрат компенсується підвищенням продуктивності комп’ютерів. Якщо раніше майнери використовували звичайні процесори, то потім стали переходити на графічні, а потім і зовсім на спеціалізовані ASIC-чіпи.
Тому, якщо в розрахунок брати більш потужне обладнання, то споживання може перебувати в діапазоні 100-500 МВт. А якщо рахувати, виходячи зі старих процесорів (а під старими варто розуміти ті, що використовувалися в минулому році), то всі 3,5-5 ГВт.
У порівнянні з Visa, bitcoin, здається, програє в енергоефективності. За даними Digiconomist, на обробку 350 млн транзакцій Visa витрачає стільки ж енергії, скільки 50 тисяч американських домогосподарств. bitcoin-мережа на ту ж кількість транзакції витрачає енергію, що дорівнює споживанню 2,8 млн домогосподарств. Тобто, в 56 разів більше енергії.
Втім, фінансова система не обмежується одними картками. Наприклад, 100-500 МВт є еквівалентом споживання 0,8-4,4 кВт•год на рік. На видобуток і переробку золота в США витрачається 138 кВт•год, на виробництво паперу для банкнот та карбування монет — 11 кВт•год. Якщо додати до цього інші елементи банківської інфраструктури, включаючи центри обробки даних, філії та банкомати, то набіжать всі 650 кВт•год.
На даний момент bitcoin — досить економна валюта.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас