Зубко розповів, коли українці відчують ефект від реформи ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зубко розповів, коли українці відчують ефект від реформи ЖКГ

Казна та Політика
1197
Перший відчутний ефект від реформи житлово-комунального господарства можна буде отримати протягом трьох-п’яти років. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, передає УНН з посиланням на прес-службу чиновника.
“Країнам Європи на модернізацію житлового сектора, підприємств теплопостачання та мереж, а також водопостачальних підприємств знадобилося 15 років. Нам потрібно пройти його за 8-10 років. Перший максимальний ефект від реформи житлово-комунального господарства з’явиться протягом трьох-п’яти років”, – підкреслив він.
За словами віце-прем’єра, модернізацію галузі вже фінансують міжнародні фінансові організації, зокрема Світовий банк дає водо- і теплопостачальним підприємствам 1 млрд євро, Європейський інвестиційний банк – 400 млн євро. Однак, міністр ЖКГ вважає, що цих грошей недостатньо.
“Щороку держава виділяє на субсидії для 65% населення 80 млрд грн (близько 3,5 млрд дол.). Ці витрати на 40% неефективні, оскільки йдуть на житло, яке не було модернізовано. Ці кошти потрібно повернути у вигляді інвестицій. Тому головне завдання – монетизація на рівні підприємств і монетизація залишків субсидій у вигляді інвестицій на термомодернізації”, – переконаний Зубко.
Міністр також підкреслив важливість консолідації всіх джерел фінансування для реформування галузі, завдяки чому проекти з енергоефективності та термомодернізації вдасться реалізувати за 8-10 років.
Зазначимо, на модернізацію житлового сектору України потрібно близько € 30 млрд, на підприємства теплопостачання та мережі – ще € 10 млрд, водопостачальні підприємства – близько € 6 млрд.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас