Ціни на бензин: стала відома причина подорожчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на бензин: стала відома причина подорожчання

Енергетика
2768
Подорожчання бензину на АЗС України до історичного максимуму спричинено зростанням вартості імпортного палива, яке закуповують оператори на кордоні.
Нинішнє зростання продиктоване двома факторами, від яких в силу специфіки українського паливного ринку дуже залежить ціна на АЗС. Перший, який найбільше позначається на останніх стрибках паливних цінників, — вартість нафтопродуктів на зовнішньому ринку, що визначає ціну у трейдерів на кордоні.
Останні чотири тижні в світі нафта дорожчала, пояснює аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. На європейському ринку, зокрема, було подорожчання нафтопродуктів — бензину і ДТ.
«І ось ці показники відображаються в Україні — як в оптовій ціні, так і в роздробі. Тому ціни на АЗС пішли вгору», — пояснив Сіренко.
Те, що нинішнє подорожчання палива спричинене зростанням вартості нафтопродуктів у постачальників на кордоні, констатує експерт з питань енергетики, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.
«Подорожчання нафтопродуктів у постачальників на кордоні за останні 30 днів по бензину склало 8,5%. Якщо взяти дані за останні 7 днів — це 1,5%. ДТ зростання було трохи меншим, за 30 днів — 4%. Та понад 1% за останні 7 днів», — повідомив Рябцев.
Говорячи про АЗС, за останні 30 днів бензин марки А-95 подорожчав в ціні на 4%, уточнив експерт.
Водночас на кордоні, де нам перепродають нафтопродукти з Білорусі, Польщі чи Литви, ціни зростають через спекуляції на світовому нафтовому ринку, стверджують експерти.
«8% збільшення ціни на бензин на кордоні дорівнює зростанню на 80 копійок на АЗС через два тижні. Кожен 1% зростання цін на кордоні — це плюс 10 копійок до ціннику в роздробі через два тижні», — роз’яснює Рябцев.
Рефлексивність цін на автозаправках відбувається через два тижні, оскільки саме протягом такого проміжку часу паливо доставляється на автозаправки.
Другою визначальною складовою ціни бензину на АЗС, зазначають експерти, є курс гривні.
«Кожні 10 копійок девальвації гривні (долара) дорівнюють +6 копійок до вартості літра бензину на АЗС через 2 тижні», — розповів Рябцев.
На переконання операторів ринку, уточнив аналітик UPECO Сіренко, гривня не демонструє таку стабільність по відношенню до долара і євро, яка повинна була бути. У зв’язку з чим авансом закладають у ціну в роздробі можливі коливання та валютні ризики.
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас