В АМКУ пояснили, чому в Україні подорожчало паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В АМКУ пояснили, чому в Україні подорожчало паливо

Енергетика
1057
Оператори автозаправних станцій (АЗС) переконують Антимонопольний комітет України (АМКУ), що у подорожчанні палива у вересні-листопаді 2017 року винні зростання світових цін на нафту і нафтопродукти, зростання курсу валют, скорочення поставок палива з Білорусі, труднощі логістики та зростання витрат на утримання АЗС.
У комітеті вважають, що крім об’єктивних причин зростання цін на паливо, можливе й узгодження дій — деякі оператори систематично піднімають і утримують ціни на нафтопродукти на однаковому рівні. Про це повідомила прес-служба комітету.
Під час наради щодо зростання цін на бензин і дизельне паливо в Україні оператори АЗС повідомили, що нафтопродукти подорожчали через:
  • зростання цін на нафту і нафтопродукти на європейських ринках;
  • зростання курсу валют;
  • через планову зупинку нафтопереробних заводів Білорусі та скорочення поставок бензинів і дизпалива трейдери змушені були шукати альтернативні варіанти;
  • збільшення строків відвантаження нафтопродуктів і дефіцит залізничних цистерн для перевезення бензинів і дизельного палива;
  • зростання експлуатаційних/виробничих витрат на утримання АЗС.
Однак державний уповноважений Валерій Полюхович зазначає, що наявність об’єктивних чинників зростання не виключає і суб’єктивні фактори.
“Особливу увагу комітет приділяє ситуації щодо одночасного, систематичного зростання цін на нафтопродукти і встановлення їх на однаковому рівні окремими операторами ринку, оскільки це може бути обумовлено антиконкурентними узгодженими діями”, — зазначив Полюхович.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас