В які країни Україна експортує зброю (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В які країни Україна експортує зброю (інфографіка)

Казна та Політика
1929
Аналітики “Слово і діло” підняли дані Держслужби експортного контролю, «Укроборонпрому» і доповідь Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI) за останні роки і з’ясували, яка в світі частка експорту українських озброєнь і в які країни вона поставляється.
Так, згідно зі звітом SIPRI за період з 2012 по 2016 рік, Україна посіла 9-е місце в десятці найбільших світових експортерів зброї. Перші два місця в цьому списку традиційно утримують США і Росія – сумарно їм належить більше половини всього світового експорту озброєнь, 33 і 23 відсотки відповідно.
Також до п’ятірки з великим відставанням в обсязі експорту зброї потрапляють Китай, Франція і Німеччина, а Великобританія недотягує до цих держав близько відсотка, тому опинилася на шостому місці.
Що стосується України, то за цим показником ми опинилися в одній групі з такими країнами, як Іспанія, Італія і Ізраїль, причому різниця в обсягах досить невелика – від 0,1% до 0,3%.
Географія поставок української зброї також досить обширна, але якщо поставки в країни з досить слабким власним ВПК можна легко пояснити, то окремо варто зупинитися на тому, якими типами української зброї зацікавилися в США, Канаді, Німеччині, Туреччині та Китаї, які і самі далеко не пасуть задніх у виробництві зброї.
За даними Держслужби експортного контролю, за минулі три роки США купували в Україні переважно гвинтівки та карабіни, купивши за цей час трохи більше 30 тисяч одиниць цієї зброї. Крім того, Америка цікавилася вітчизняними переносними протитанковими гранатометами, переносними керованими протитанковими ракетами і ПЗРК, хоча кількість таких закупівель становить близько сотні за весь період по кожному з типів.
Канада за цей час купила в Україні тільки трохи більше десяти тисяч одиниць гвинтівок і карабінів, Німеччина купила у нас рівно десяток ПЗРК, а Туреччина придбала менше 50 легких кулеметів і 4 пістолети. Що стосується Китаю, то в 2014 році він придбав в Україні один військовий корабель (який може виявитися і катером).
Танки, за даними «Укрспецекспорту», у нас за останні три роки купували Таїланд, Ефіопія, Нігерія і ДРК, причому загальна кількість проданих одиниць складає 78 штук. Що стосується бойових броньованих машин різного типу, то тут цифри трималися на рівні 20 на рік до 2016-го, коли ОАЕ купили у нас велику партію бронемашин.
Крім того, 5 військових літаків в 2014 році експортували в Хорватію і 1 – в Чад. У 2014-му 6 бойових вертольотів були продані в Білорусь і ще 2 – в Нігерію, а в 2015-му 5 пішли в Судан.
Детальніше про експорт українських озброєнь – на інфографіці.
В які країни Україна експортує зброю (інфографіка)
В які країни Україна експортує зброю (інфографіка)
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас