Золотий дракон-інвестор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий дракон-інвестор

Казна та Політика
1413
Китайскі інвестори активно шукають точки застосування свого капіталу в Україні. Відбувається це не так динамічно, як нам хотілося б, і не завжди так, як це вигідно нашій країні. Незважаючи на це, потенціал для залучення китайських інвестицій та технологій обіцяє нашій державі величезні можливості з точки зору стимулювання економічного зростання.
Але для старту інвестиційного буму спочатку доведеться поліпшити економічний клімат в Україні і створити умови, за яких іноземні інвестиції будуть освоюватися з урахуванням економічних інтересів нашої країни.
Стратегічний інвестор
Завдяки успішним економічним перетворенням Китай зміг стати другою економікою світу і світовим лідером за рівнем зовнішніх інвестицій. Навіть незважаючи на певне уповільнення економічного зростання, Китай продовжує активно освоювати інвестиції в країнах Азії, Африки і Південної Америки.
Згідно з планом економічного розвитку Китаю, щорічний рівень інвестицій за кордоном складе понад 130 млрд доларів. Для цього країна має у своєму розпорядженні найбільший у світі золотовалютний резерв, що становить 3,4 трлн доларів.
Надлишки інвестиційного капіталу, який складно освоїти всередині країни, спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів за межами Китаю.
За даними Міністерства торгівлі, обсяг зовнішніх інвестицій Китаю в 2016 році досяг 161 млрд дол., це найвищий показник за всі роки.
У 2016 році досягнуто позитивне сальдо інвестиційного балансу, обсяг зовнішніх інвестицій з Китаю перевищив суму іноземних інвестицій в китайську економіку.
Китайські інвестори створили за кордоном 34 тис. підприємств у 189 країнах світу. Прямі іноземні інвестиції Китаю на кінець 2016 року становлять 1,25 трлн дол.
Значну частину зовнішніх інвестицій Китай має намір вкласти в інфраструктурні проекти в країнах-учасницях економічної угоди «Один пояс, один шлях».
Інвестори побоюються
Незважаючи на те, що Китай має величезний інвестиційний потенціал, в Україні він використовується вкрай слабо. У структурі китайських інвестицій частка України становить 0,005%.
Згідно з даними Держкомстату, сукупні інвестиції з Китаю у 2010-2016 рр. становлять 34 млн доларів, з яких 16,5 млн дол. – китайські інвестиції в акціонерний капітал, 17,5 млн дол. – вкладення в боргові зобов’язання.
За результатами шести місяців 2017 року сукупні інвестиції з Китаю збільшилися на 1 млн, склавши 35 млн доларів.
Поки ж більшість інвестиційних проектів з участю китайських інвесторів, вартість яких оцінюється мільярдами доларів і про які полюбляє говорити український уряд, залишається на рівні меморандумів і переговорів.
Якщо дивитися більш глобально, то розраховувати на зростання інвестицій в Україну, у тому числі і за участю китайських компаній, можна лише після створення привабливих економічних умов для іноземного капіталу та гарантій захисту іноземних інвестицій.
На думку посла КНР в Україні Ду Вея, рівень китайських інвестицій в українську економіку може значно зрости, однак Україна повинна гарантувати безпеку цих вкладень.
На сьогоднішній день обсяг запланованих інвестицій китайських компаній перевищує 7,5 млрд доларів, проте реалізація більшості проектів припинена, залишаючись на рівні попередніх домовленостей і гарних намірів. Фактично десятки потужних проектів продовжують залишатися на низькому старті, чекаючи сигналів про реальне, а не деклароване поліпшення ділового клімату в Україні.
А поки цього не сталося, замість масштабних інвестицій китайські компанії віддають перевагу кредитуванню проектів в Україні під гарантії уряду нашої країни.
При цьому китайські компанії продовжують відстежувати ситуацію з реформами в економіці України, зазначив Ду Вей. Прихід великих китайських інвестицій почнеться після того, як китайські компанії будуть впевнені в безпеці своїх капіталів, вкладених в українські проекти.
Без поспіху
Незважаючи на поточні економічні труднощі в Україні, деякі проекти з китайською участю в нашій країні вже реалізовані або перебувають в процесі реалізації.
Китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd і українська компанія Мотор Січ створили в Китаї спільне підприємство. У китайському місті Чунцин розпочато будівництво заводу з виробництва і обслуговування вертолітних двигунів турбореактивних двигунів для літаків загального призначення. Запуск заводу планується в 2018 році.
Спільний проект дасть можливість компанії Мотор Січ вийти на ємний китайський ринок, розширивши ринки збуту української високотехнологічної продукції.
Крім того, в рамках угоди китайська компанія планує вкласти 100 млн доларів у модернізацію виробничих потужностей Мотор Січі в Україні, і 150 млн дол. – у створення центру перспективних розробок і дослідне виробництво.
Компанія CNBM здобула контроль над сонячними електростанціями в Україні, сумарною потужністю 270 МВт, що становить 55% всіх потужностей сонячної енергетики в нашій країні.
Китайська сторона отримала ці активи в рахунок погашення боргів колишнього власника – компанії Activ Solar. Вкладення китайської компанії оцінюються в 180 млн дол. Наступний потенційний проект цієї компанії – будівництво сонячного парку в Чорнобилі, вартість якого оцінюється в 1 млрд доларів.
Корпорація COFCO Agri запустила в Миколаївському порту комплекс з перевантаження олійних і зернових культур потужністю 2,5 млн тонн. Вартість проекту – 75 млн доларів.
Є угода між китайським виробником телекомунікаційного обладнання Huawei та Укртелекомом про модернізацію мережі вартістю 250 млн дол. Планується в шести великих містах України замінити старі АТС на сучасне цифрове обладнання Huawei. Кредит для поставки обладнання виділяє China Development Bank.
Метро на Троєщину, АПК, енергетика
На думку першого віце-прем’єр міністра України Степана Кубіва, китайські компанії найбільше зацікавлені в реалізації проектів у сфері АПК, інфраструктури, машинобудування та енергетики.
Однак прояв зацікавленості і безпосередня участь китайських компаній у проекті як інвестора – далеко не одне і те саме. Китайські компанії дуже обережно підходять до участі в українських проектах, вважаючи за краще виділяти гроші у форматі кредиту, а не інвестицій.
Китайська China National Nuclear Corporation (CNNC) за участю Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) запропонували Україні розглянути можливість добудови третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС. При цьому китайський банк пропонує профінансувати 85% коштів від загальної вартості проекту, але за умови державних гарантій повернення кредиту.
Китайська залізнична корпорація China Railway International Group розглядає пропозицію української сторони взяти участь у виробництві і модернізації вагонів на українських виробничих потужностях. Проект поки що перебуває на стадії попередньої домовленості, узгоджуються формат і сума фінансування.
Ще один проект, в якому може взяти участь China Railway – будівництво четвертої гілки київського метро на Троєщину. В рамках проекту передбачається, що 85% від суми фінансування проекту забезпечить китайська компанія, а 15% – місцеві органи влади. Орієнтовно вартість будівництва гілки метро оцінюється в 2 млрд доларів. Проект на стадії попереднього узгодження.
Будівництво розв’язки біля метро Шулявська в Києві та мосту в Кременчуці за участю China Road and Bridge Corporation. Вартість проекту – 400 млн дол., з яких 330 млн доларів планується залучити у китайського Ексімбанку. Проект перебуває на стадії підготовчих робіт.
Державна корпорація China Haisum Engineering Co планує протягом двох років інвестувати 515 млн дол. в українське садівництво. Частину української продукції планується експортувати на китайський ринок. Інвестиції планується направити на будівництво і модернізацію переробних комплексів, фруктосховищ, виробничо-логістичного комплексу. Проект на стадії попереднього узгодження.
Китайська компанія Grandblue Environment планує побудувати сміттєспалювальний завод з виробленням теплової і електричної енергії у Львівській області. Приступити до будівництва Grandblue Environment розраховує після узгодження проектної документації, на розробку якої потрібно близько 6 місяців.
Як бачимо, за багатьма проектами, а таких виявилося більшість, процес узгодження зупинився на стадії меморандумів і намірів. Якщо уряд не змінить підхід, шанси на успішну реалізацію проектів будуть тільки знижуватися.
При цьому фінансування проектів китайською стороною виділяється, як правило, у вигляді кредитування. Прикладів участі китайського бізнесу, що входить у великі українські проекти як інвестор, на жаль, майже немає. А оскільки китайці воліють виділяти гроші під державні гарантії, неповернення кредитів китайським компаніям буде означати збільшення державного боргу України.
Також українській стороні потрібно враховувати, що при інвестуванні за кордон китайські компанії дотримуються наступного принципу: спочатку в країну приходять інвестиції державних компаній, якщо перші проекти пройшли добре, можна розраховувати і на прихід приватного капіталу.
Тому вкрай важливий позитивний результат тих інвестиційних проектів, які плануються або реалізуються в нашій країні за участю китайського капіталу. Від результату реалізації цих проектів багато в чому буде залежати ставлення китайського бізнесу до вкладень в українську економіку.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас