Європа вимагає від України прискорити створення резерву нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа вимагає від України прискорити створення резерву нафти

Енергетика
1578
Секретаріат Європейської енергетичної спільноти стурбований відсутністю прогресу України у питанні створення страхового (резервного) запасу нафти.
Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань ПЕК сказав голова Секретаріату Янез Копач, передає enkorr.
«Минув рік, і нічого нового ми не бачимо. Україна поки що навіть не змогла визначитися з моделлю, за якою резервний запас нафти необхідно створювати», – зазначив він.
Янез Копач очікує, що уряд до кінця року затвердить модель створення страхового запасу і незабаром будуть розроблені проекти вторинного законодавства. Також Енергоспільноту очікує ухвалення у першій половині 2018 р. окремого закону про резервний запас нафти, який буде відповідати директивам ЄС.
Присутній на комітеті міністр енергетики Ігор Насалик у відповідь заявив, що відповідальність за підготовку до створення резервного запасу лежить на Державному агентстві резерву України.
Нагадаємо, що, згідно з Європейською директивою 2009 року, стабзапас нафти повинен бути сформований європейськими країнами до 2023 року, в обсязі 61 дня середньодобового споживання, або 90 днів середньодобового чистого імпорту. За попередніми оцінками експертів, Україні потрібно закласти щонайменше 2 млн тонн нафти, для чого буде потрібно вкласти понад $1 млрд.
Раніше Державне агентство резерву України (Держрезерв) підготувало план імплементації директиви, згідно з яким Україна може почати формувати власний стабілізаційний запас вже з 2017 року.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас