Як буде розраховуватися страховий стаж - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як буде розраховуватися страховий стаж - думка експерта

Казна та Політика
7022
У пенсійний стаж буде зараховуватися навчання в університеті до 2004 року, а декрет враховуватимуть тоді, коли жінка отримувала допомогу в управлінні соціального захисту. Про це розповіла заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика.
“До 2004 року період декрету зараховується незалежно від того, працювала жінка чи не працювала. Потім зарахування відбувалося тільки в тому випадку, якщо мати отримувала допомогу по догляду в управлінні соціального захисту. У нас було питання щодо відпустки до пологів. Два місяці до пологів і два після не враховувалися в стаж до 2013 року. З 2013 з декретних коштів почали брати відрахування в пенсійний фонд, тому цей період почали зараховувати до стажу. В новому законі передбачається, що для визначення права на пенсію, починаючи з січня 2018 року цей період буде зараховувася до страхового стажу”, – говорить Лариса Дика.
Роки в університеті будуть вважатися навчання на стаціонарі до 1 січня 2004 року на денній формі, вищі, середні, профтехучилища. З січня 2004 року студенти не є застрахованими особами, і вони не платять внески до пенсійного фонду. Тому період навчання в стаж не вважається.
“У законопроекті передбачалося, що для тих, хто вчиться на денній формі за держзамовленням з 2004 року до кінця 2017 мали зараховувати, але в законі ця редакція не пройшла. Це питання будуть вивчати в міністерстві соцполітики і Кабміні, хто за цих студентів буде платити внески”, – додає Лариса Миколаївна.
Строкова служба в стаж враховується. З 2007 року внески за військових платять військові частини, але вони в органи Пенсійного Фонду не надавали звіти за кожну конкретну особу.
“У багатьох військових є незрозумілі моменти. Відрахування відбувалися, але індивідуальні справи відсутні. З 2016 року військові частини почали надавати такі звіти. В законі передбачається, що військова частина протягом 5 років за кожного військового надасть такі звіти, а ми його внески і нададуть звіт це зарахують”, – додала експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас