Китай здійснив прорив у квантовому шифруванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай здійснив прорив у квантовому шифруванні

Технології&Авто
1204
Досі вчені могли зрозуміти, що квантове повідомлення перехоплено, тільки постфактум. Тепер фахівці Університету Цінхуа знайшли спосіб захистити інформацію, що пересилається, за допомогою квантової заплутаності і успішно випробували пряму квантову передачу на волоконно-оптичному каналі довжиною 500 м.
У 1980-х вчені відкрили, що дивні правила квантової механіки дозволяють пересилати інформацію на інший край Всесвіту, зберігаючи повну конфіденційність, оскільки гарантією безпеки виступають самі закони фізики. Через кілька років ця технологія була продемонстрована в лабораторних умовах і незабаром стала комерційно доступною.
Однак, у всьому цьому механізмі є невелике протиріччя. Часті повідомлення надсилаються зовсім не за допомогою квантової механіки. Фізики використовують квантові процеси тільки для пересилання коду, так званого одноразового шифрувального блокнота, який використовується для шифрування вихідного повідомлення. Потім зашифроване повідомлення надсилається звичайними телекомунікаційними каналами і декодується звичайним чином. Ця технологія називається квантовим розподілом ключів.
Відомо, що повідомлення, закодоване за допомогою шифрувального блокнота, може бути зламано. Безпека полягає в здатності відправити цей блокнот так, щоб його ніхто не зміг перехопити. І тут виникає цікаве питання: якщо можливо безпечно переслати блокнот, чому б не переслати таким же манером вихідне повідомлення?
Вей Чжан і його колеги з Університету Цінхуа в Пекіні саме так і вчинили. Вони назвали процес прямою безпечною квантовою комунікацією (QSDC) і випробували його вперше, передавши повідомлення через волоконно-оптичний кабель довжиною 500 м. Для цього вони скористалися феноменом квантової заплутаності, коли квантові частинки виявляються так тісно пов’язані, що вимір однієї тут же впливає і на іншу, навіть якщо вони розділені великою відстанню, повідомляє MIT Technology Review.
Результат випробувань чітко показав потенціал цієї технології. «Ця волоконна система QSDC має можливість трансмісії на рівні, близькому до рівнів ключів безпеки сучасних комерційних систем квантового розподілу ключів, – говорить Чжан. – Її перевага полягає в тому, що система QSDC може передавати не лише ключі безпеки, а й саму інформацію».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас