Україні загрожує дефіцит бензину: що буде з цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожує дефіцит бензину: що буде з цінами

Енергетика
5228
У жовтні 2017 року з Білорусі в Україну було імпортовано всього 4 тис. т бензину марки А-92. Це на 91% менше середньомісячних обсягів поставок з цієї країни. Такі дані наводить «Консалтингова група «А-95».
Тим часом аналітики відзначають, що досі білоруське паливо закривало 98% імпорту 92-го бензину в нашу країну. За їхніми оцінками, дефіцит балансу бензину цієї марки в жовтні склав близько 35 тис. т. Що вже почало позначатися на роздрібних цінах.
Настільки різке падіння імпорту білоруського А-92 пояснюється зупинкою Мозирського НПЗ на плановий ремонт. Робота заводу була повністю заморожена 10 вересня і за прогнозами повинна була поновитися наприкінці жовтня. Однак на сьогоднішній день інформації про завершення капітального ремонту НПЗ немає. Хоча раніше представники заводу відзначали, що роботи ведуться згідно з графіком.
За оцінками експертів, дефіцит 92-го бензину в жовтні через різке скорочення поставок білоруського палива склав близько 40%. Деякі мережі навіть почали шукати альтернативні джерела імпорту. Так, наприкінці жовтня WOG заявив про імпорт 5,6 тис. т А-92 румунського виробництва (НПЗ Petrobrazi (OMV Petrom). Поставки здійснювалися морем.
«Брак білоруських поставок поряд із зростанням світових котирувань буде утримувати цінову напругу в Україні протягом всього листопада. У нас була надія на проходження цього періоду зі стабільною ціною, але глибина недопоставок і зростання цін у світі штовхають ціни вгору», – прокоментував виданню Enkorr директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.
Водночас ціни на українських заправках продовжують зростати. Середня вартість бензинів марок А-92 і А-95 з 31 жовтня до 1 листопада додала 6 коп./л. Дизель подорожчав на 6 коп./л.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас