Чому українцям затримують зарплату (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українцям затримують зарплату (інфографіка)

Особисті фінанси
804
Борги із зарплат українців продовжують зростати. У державному та приватному секторі з початку року заборгованість зросла на 38% (на 700 млн грн) і становить вже майже 2,5 млрд грн. Про це говорять дані Держстатистики та дослідження Економічного дискусійного клубу (ЕДК). Експерти кажуть, що заборгованість буде зростати, а частина працівників своїх грошей ніколи не отримає через закінчення терміну давності.
Як видно з інфографіки, 76% невиплат припадає на промисловість і лише 24% — на інші сфери. При цьому майже 2,5 млрд грн 1,34 млрд (54%) припадають на працюючі структури, а 46% — на підприємства-банкрути та економічно неактивні (тобто ті, які не ведуть діяльності).
Piccy.info - Free Image Hosting
Порівняно з минулим роком, стали краще виплачувати на працюючих підприємствах, де борги у порівнянні з трьома кварталами 2016 р. зменшилися на 11,7%. На жаль, це не змогло знизити загальну суму боргу по країні, бо заборгованість за непрацюючими підприємствами збільшилася у 8 разів — з 2,1% до 16,1%.
За регіонами найбільші суми боргів у східних, промислових і найбільш населених областях, охоплених війною: це Луганська — 531,8 млн грн, Донецька — 508,6 млн грн боргів. Найкраща ситуація в аграрних і малонаселених Закарпатській та Чернівецькій областях — там не виплатили за 2017-й всього 2,5 і 2 млн грн відповідно. Але при цьому на Буковині весь борг припадає на працюючі підприємства, на Закарпатті такого боргу — 80%.
За словами експерта ЕДК Юрія Турянського, значне зниження заборгованості у січні 2017-го (на 213 млн грн, або на 10,6%) було ситуативним. Воно повторюється щороку, оскільки закінчується бюджетний рік, і підприємства по максимуму розраховуються з боргами за рахунок прибутку і дивідендів.
“З лютого знову почалося зростання, викликане не тільки фінансовою неспроможністю, але і зростанням мінімальної зарплати вдвічі — з 1600 до 3200 грн. У багатьох структурах, насамперед в держсекторі, її нарахували, але не виплачують повністю через затримки з фінансуванням”, — роз’яснив Турянський.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас