BP і Shell готуються до катастрофічних змін клімату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BP і Shell готуються до катастрофічних змін клімату

Енергетика
1576
Обидві компанії публічно підтримують Паризьку угоду про клімат. Але Independent пише, що, незважаючи на це, і BP, і Shell на практиці готуються до набагато гірших сценаріїв. Якщо Паризька угода передбачає обмеження підвищення температури на 2 °C, в порівнянні з доіндустріальним періодом, то компанії чекають зміни в 5 °C.
Багато екологів заявляють, що зміна вже в 2 °C для Землі буде дуже відчутною. Деякі рослини і тварини можуть зникнути зовсім, льодовики прискорять танення. Все, що вище 2 °C, найсміливішими вченими зовсім називається катастрофою. Планка в 2 °C публічно озвучується усіма, хто підтримує угоду. BP і Shell також беруть участь у цьому. Але від акціонерної групи ShareAction надходить інша інформація. Вони кажуть, що на практиці компанія будує прогнози і планує свою діяльність, очікуючи страшніших змін – до середини століття середня температура зросте не на 2 °C, а на 5 °C. При цьому компанії не роблять ніяких дій щодо інвестування в нові джерела енергії або трансформування своєї діяльності – тільки традиційне викачування нафти.
У цьому питанні компанія виходить із практичних і реальних міркувань. Вони в той же час і найлегші в плані виконання. Паризьку угоду відразу після появи звинуватили в нездійсненності. Ті методи, які в ній описуються як рятівні, насправді не просунулися далі лабораторних випробувань. Сьогодні більшість із них неможливо застосувати – знадобляться величезні кошти і зусилля. Фактично вся суть угоди звелася до того, що її учасники сидять і чекають, поки якісь вчені несподівано відкриють чарівний засіб для порятунку планети. Є думка, що єдиний робочий сценарій стримування потепління – обмеження економіки. Але очевидно, що на це ніхто не погодиться.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас