Естонія має намір надати юридичний статус ШІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія має намір надати юридичний статус ШІ

Технології&Авто
483
Міністерство економіки Естонії розпочало роботу над законопроектом про статус штучного інтелекту в правових спорах. Пропонується ввести спеціальний термін «робот-агент», який буде трактуватися як щось середнє між окремою юридичною особою і об’єктом власності, пише Bloomberg.
Сіім Сіккут, автор проекту і відповідальний за стратегію уряду Естонії в ІТ-галузі, заявив, що бачить переваги в підвищенні юридичного статусу ШІ до рівня фізичних і юридичних осіб.
На думку представників юридичної компанії Trinity, яка проводила попереднє дослідження для міністерства економіки країни, надання персональних прав і обов’язків роботам «йде врозріз з історією європейського гуманістичного права».
«Звісно, нам належить зруйнувати багато міфів і стереотипів, – говорить Сіккут. – Але якщо ми скористаємося цією можливістю на рівні уряду, то станемо першопрохідцями в цій сфері і прикладом для інших країн».
Незважаючи на те, що автоматизація стає предметом юридичного регулювання в багатьох країнах, Естонія застосовує нові технології швидше від інших. Країна з населенням всього 1,3 млн осіб першою ввела цифровий документообіг в уряді, загальнонаціональне інтернет-голосування та віддалений доступ до державних послуг для іноземців, відомий як електронне громадянство або E-residency. А в червні парламент дозволив Таллінському стартапу Starship Technologies, створеному колишніми засновниками Skype, використання самохідних роботів для доставки посилок.
Сіккут також зазначив, що естонський уряд – перший в світі, який готує закон про робототехніку і ШІ, додавши, що нові правила, як він сподівається, стануть чинними «протягом декількох років». Проте, на думку видання, естонському міністерству економіки спершу необхідно зібрати достатню політичну підтримку для продовження проекту.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас