Як Україні "вбудуватися" в світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україні "вбудуватися" в світову економіку

Казна та Політика
1125
Сучасна світова економіка все більше схиляється в бік формування стратегічних альянсів, мереж зі створення додаткової вартості, міжгалузевих кластерів.
Транснаціональні компанії розміщують свої підрозділи з досліджень і розробки, виробництва і реалізації в різних регіонах світу, а виробничі ланцюжки тісніше переплітаються між різними країнами.
Для забезпечення економічного зростання і підвищення конкурентоспроможності Україні давно пора сформувати умови для вбудовування економіки в глобальні виробничі ланцюжки з високим рівнем доданої вартості. При цьому, не забуваючи про захист економічних інтересів нашої країни.
Стратегія як початок
В Україні досі немає стратегії економічного розвитку, що обернулося втратою кількох десятиліть і відставанням в науковому, інноваційному та технологічному плані від інших країн.
В результаті маємо плачевний стан економіки, рівень ВВП на душу населення, в 10 разів нижчий від середньоєвропейського, і найнижчий рівень зарплат в порівнянні з іншими європейськими країнами.
 
Відомо, що країни з сировинною моделлю економіки приречені на низький рівень економічного зростання. Україна належить саме до цієї категорії, тому розраховувати на різке зростання ВВП зараз не доводиться.
При цьому більшість країн, що мають високий рівень ВВП на душу населення, також входять до числа лідерів у глобальному інноваційному індексі. І в перспективі можна очікувати ще більшу залежність зростання ВВП від інноваційного рівня країни.
Найпотужніша економіка світу – американська, стала такою завдяки інноваціям. А технологічні компанії з США: Apple, Google, Microsoft, Amazon і Facebook входять до десятки найдорожчих компаній світу.
Південна Корея в 50-х роках 20 століття була однією з найбідніших країн світу, ВВП на душу населення становив лише 65 доларів. Для порівняння, в 2016 році ВВП на душу населення перевищив показник середини минулого століття в 428 разів. Зараз Корея – високорозвинена країна, 11 економіка світу за розміром ВВП. Феноменальне зростання добробуту корейців засноване на стратегії пріоритетного розвитку високотехнологічних, орієнтованих на експорт галузей, і упор на розвиток інноваційної економіки.
У рейтингу Глобального індексу інновацій Південна Корея посідає 14 місце в світі. Витрати на НДДКР – 4,5% від ВВП.
На прикладі економік України і Південної Кореї можна бачити, наскільки відрізняються темпи зростання ВВП країн з сировинною і інноваційною економікою.
Як Україні "вбудуватися" в світову економіку
Перш за все, Україна потребує створення умов, які дозволять розробляти, виробляти і експортувати високотехнологічну продукцію з високим рівнем доданої вартості. Для цього потрібно:
  • Створити умови, які дадуть можливість ефективно переймати досвід провідних зарубіжних компаній в технологічних галузях. Це дозволить нашим компаніям в ІТ-секторі перейти від аутсорсингу до експорту інноваційних продуктів, що дають вищий рівень доданої вартості.
  • Розвиток інноваційних парків і технопарків. Податкові канікули на перші кілька років для нових стартапів. А також створити сприятливі умови для стартапів і інновацій, які залучають знання, технології і капітали в Україну.
  • Зосередитися на тому, що в Україні вже зараз можна успішно виробляти. Наприклад, якщо продукція Антонов, Південмаш, Мотор Січ користується інтересом на світовому ринку, потрібно створювати умови для зростання виробництва і експорту в цих напрямках економіки. Крім того, виробниче зростання в секторі авіа- та ракетобудування забезпечить роботою і замовленнями численні компанії-суміжники.
Для створення конкурентоспроможної економіки в епоху роботизації і розвитку штучного інтелекту, виробництво продукту в Україні потрібно орієнтувати на інтелектуальну складову: від конструкторської документації до виробництва кінцевого продукту, а не виробничий аутсорсинг, вважає засновник і керівник компанії Discovery Drilling Equipment Андрій Загороднюк.
Він додав, що для України важливо прагнути створювати повний виробничий ланцюжок в тих галузях, де це можливо, щоб менше залежати від інтересів інших країн і конкурентів.
Щоб добитися успіху, потрібно прагнути до того, щоб товар, вироблений в Україні, був конкурентоспроможним, кращим в своєму напрямку. Українським компаніям потрібно прагнути до того, щоб стати експертами в своїх галузях, вважає керівник інноваційного центру, віце-президент компанії Gartner Зеві Майкл.
На його думку, якщо повний цикл виробництва продукту всередині країни створити важко, українські компанії можуть не тільки виробляти самостійно, але і вбудовуватися в світові виробничі і торгові ланцюжки. Завжди є вибір: якщо вигідно, потрібно виробляти продукт всередині країни, де не вдається – вбудовуватися в світову кооперацію.
У сучасній економіці 80% доданої вартості в світі виробляють транснаціональні корпорації, тому співпраця зі світовими гігантами не тільки забезпечує стабільні замовлення на роки вперед, але і дає можливість українському бізнесу залучати передові технології і досвід лідерів ринку.
Кадри вирішують все
Щоб економіка стала успішною, Україні потрібно зосередитися на розвитку нових технологій і людського потенціалу, впевнений головний виконавчий директор World Academy of Art & Science Гаррі Джейкобс.
На його думку, в цьому необхідна участь уряду, особливо це стосується фінансування науки і освіти. Для зростання економіки буде потрібно створити базу для підготовки висококваліфікованих інженерів.
Крім того, Україні треба буде розв’язати ще одну важливу задачу: створити умови, щоб кваліфіковані кадри залишалися працювати в країні і залучати повернутися тих фахівців, хто зараз працює за кордоном.
У цьому плані Україна має великі можливості. Українці, за час трудової діяльності в іншій країні отримали досвід, знання і навички, і, повертаючись додому, збагачують економіку і бізнес-середовище.
Уряду потрібно сприяти збільшенню критичної маси тих, хто може сприяти розвитку в країні технологічної економіки, зазначає Гаррі Джейкобс.
Виходячи з позитивного досвіду інших країн, Україні також варто залучати висококваліфікованих фахівців і вчених з інших країн, які привнесуть в економіку передові знання, технологічні навички та досвід, вважає старший економіст IMD World Competitiveness Center Хосе Кабальєро.
Як приклад можна навести досвід Сінгапуру, який переступив у постіндустріальну економіку завдяки зовнішнім інвестиціям, залученню кваліфікованих фахівців і вчених та розвитку своїх університетів.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас