За що українцю повернуть податки, і як це працює — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що українцю повернуть податки, і як це працює

1608
2017 року змінилися вимоги, що пред’являються до оформлення повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковий кодекс дає можливість українцям зменшити оподатковуваний дохід (отриманий у вигляді зарплати) на суму витрат на певні потреби (ст. 166 НК). Це називається отримати податкову знижку, щоб повернути переплачену частину податку.
Серед таких витрат значаться:
  • сплата частини процентів за іпотечним кредитом;
  • пожертвування або благодійні внески;
  • плата за навчання;
  • платежі за довгостроковим страхуванням життя або внески в недержавні пенсійні фонди;
  • гроші, витрачені на переобладнання транспортного засобу для роботи на газу або біопаливі;
  • витрати на купівлю доступного житла або на погашення пільгового іпотечного кредиту та низка інших.
За допомогою юристів журналісти розбиралися, що і кому можуть повернути, щоб люди ширше користувалися своїми можливостями. Адже, як повідомили у ДФС і юридичних фірмах, найчастіше (близько 80% звернень) люди намагаються повернути собі кошти, витрачені на навчання.
Що потрібно враховувати
З 2017 року діють нові правила включення в податкову знижку оплаченої вартості навчання громадян. Нова редакція пп 166.3.3 Податкового кодексу дозволяє включати до податкової знижки витрати на оплату навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах. Тобто оплата додаткових послуг навчального закладу (наприклад, підготовчих курсів, додаткових освітніх курсів, додаткового навчання на військовій кафедрі) не враховується. Раніше це було просто «на користь закладів освіти».
Крім того, починаючи з цього року, для отримання податкової знижки за оплату навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у т. ч. усиновлені) не обов’язково, щоб такий член сім’ї не отримував заробітну плату. Тобто такий член сім’ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а той, хто за нього платить, може включити витрати у податкову знижку.
Також до 1 січня 2017 р. сума витрат, дозволених до включення до податкової знижки (у перерахунку на місяць навчання), не могла перевищувати суми 1,4 місячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року, з округленням до найближчих 10 грн. Починаючи з 2017 року, всі обмеження щодо розміру витрат скасовані.
«Але оскільки обмеження скасували з початку 2017-го, при розрахунку податкової знижки за навчання в 2016 році потрібно буде враховувати торішній ліміт у 1930 грн за кожен місяць навчання (повний або неповний)», — розповіла фінансовий аналітик EternaLaw Зоя Кравченко.
Також, якщо в минулому 2016 році член сім’ї першого ступеня споріднення, за якого платили за навчання, отримував зарплату, то, швидше за все, скористатися правом на податкову знижку тому, хто платив, фіскали не дадуть.
Щодо інших видах витрат, які можуть служити підставою для отримання податкової знижки, особливих змін не відбулося. Можна відшкодувати витрати на переобладнання транспорту під використання стиснутого або скрапленого газу, моторного сумішевого палива, біоетанолу, біодизелю та інших видів біопалива. Але таке переобладнання обов’язково повинно бути зареєстровано в офіційному порядку.
Також є можливість отримати податкову знижку на фактично сплачені у звітному році відсотки за іпотекою. Однак на тіло кредиту вона не поширюється. Тут є ще кілька важливих нюансів. Перш за все, на знижку можуть розраховувати тільки ті, хто взяв кредит після січня 2004 року (коли набув чинності закон «Про іпотеку»). Крім того, треба, щоб куплена в кредит нерухомість була основним місцем проживання, тобто її власник повинен бути там зареєстрований.
Роботодавцям можуть знизити податки
Гранична сума процентних виплат, яка може бути компенсована, визначається шляхом множення сплачених за рік процентів за іпотечним кредитом на спеціальний коефіцієнт, який залежить від площі придбаного житла. Повністю покриваються тільки відсотки, якщо коефіцієнт виходить більше одиниці (загальна площа житла менше 100 кв. м).
Нарешті, право на податкову знижку за одним іпотечним кредитом дається протягом десяти послідовних календарних років. Тому при іпотеці на 20 років компенсувати витрати можна буде тільки половину цього терміну.
Варто зазначити, що у ПК є норми, що дозволяють компенсувати витрати на лікування. Однак на сьогоднішній день їх не можна включити в податкову знижку, поки не буде прийнятий закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування. У прикінцевих положеннях Податкового кодексу (п. 1 абз. 5) зазначено, що ця норма набуде чинності з 1 січня року, наступного за роком, в якому почне діяти закон про медстрахування.
Що потрібно, щоб отримати знижку
Щоб отримати гроші з бюджету, треба встигнути до 31 грудня 2017 року подати декларацію про доходи з метою повернення податку. Нова форма цього документа діє з 1 січня поточного року (наказ Мінфіну від 15 вересня 2016 №821). Оскільки право на податкову знижку не переноситься на наступні роки, його треба реалізувати в році, що настає за звітним. Тобто, наприклад, оплата навчання в 2016 році може бути врахована тільки до кінця 2017-го.
У декларації потрібно вказати суми одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид і суми витрат. А також розраховану суму податку до повернення.
Як повідомили виданню у ДФС, при визначенні річного доходу для цілей отримання податкової знижки враховується лише загальна зарплата — як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. А також у дохід включаються будь-які інші заохочувальні і компенсаційні виплати, пов’язані з відносинами трудового найму (п. п. 14.1.48 ПК).
Для отримання податкової знижки громадяни, які не ведуть підприємницьку діяльність, повинні документально підтвердити витрати на придбання товарів (робіт, послуг), які дозволено включати до складу витрат для зменшення річного оподатковуваного доходу.
Судячи з повідомлення Податкової, знижку може отримати навіть підприємець, якщо тільки він числиться як найманий працівник у штаті.
«Право на податкову знижку виникає у платників податків, зокрема фізосіб-підприємців, які отримували доходи у вигляді заробітної плати… При цьому відшкодуванню підлягає частина ПДФО, утримана з зарплати згідно з частиною зазнаних витрат», — йдеться в повідомленні ДФС.
Підтвердити витрати можна різними документами:
квитанції;
платіжні доручення;
прибуткові касові ордери і т. п.
Крім того, витрати можна підтвердити копіями договорів купівлі-продажу. Головне, щоб за ними можна було ідентифікувати продавця товарів (робіт, послуг) і головне — покупця, а також вартість і дату продажу (терміни виконання робіт, послуг).
«Оригінали документів не подаються до податкового органу, але їх необхідно зберігати до завершення проведення камеральної перевірки декларації платника податку, який претендує на отримання податкової знижки та прийняття відповідного рішення», — розповіла юрист ЮФ «Місечко та Партнери» Яна Квасниця.
Тобто, як мінімум до кінця 2017 року. Хоча партнер юридичної компанії Esquires, адвокат Вікторія Ковальчук радить зберігати папери протягом строку давності (1095 днів).
Слід пам’ятати, що платити можна тільки за товари, послуги та роботи резидентам України, тобто оплата навчання за кордоном, наприклад, не підпадає під знижки. Також треба враховувати, що розмір наданої знижки не може бути більшим, ніж зарплата людини за рік, з урахуванням всіх відрахувань.
«Податкову знижку може отримати тільки резидент України, який має ідентифікаційний номер або відмовився від такого з релігійних переконань і офіційно повідомив про це контролюючі органи», — уточнила юрист АК «Прайм» K. A.C group Анастасія Бірюк.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас