НБУ пояснив, чому долар дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив, чому долар дорожчає

Валюта
6673
На валютний ринок в Україні і зниження курсу гривні впливають обсяги надходжень від експорту, а також психологічні чинники.
Про це заявив заступник глави Національного банку України Олег Чурій, передає прес-служба НБУ.
“З початку року обсяги експорту зросли більш ніж на 20%, і динаміка експортних надходжень сьогодні набагато краща, ніж ми очікували. Водночас спостерігається і зростання обсягів імпорту на тлі пожвавлення економіки. Крім того, спекуляції в ЗМІ щодо очікуваної восени девальвації гривні впливають на настрої населення, яке у вересні вже збільшило обсяги купівлі іноземної валюти, незважаючи на тенденції, які спостерігалися з початку року”, – цитує прес-служба його слова.
При цьому, за словами Чурія, зміщення графіка отримання фінансування за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) зараз ніяк не впливає на валютний ринок. Водночас заступник глави НБУ відзначив важливість продовження співпраці з МВФ.
“Поступове зниження інфляції, сприятлива для українського експорту ситуація на зовнішніх ринках, повернення держави на міжнародні ринки капіталу не повинні перешкодити реалізації програми співпраці з МВФ. Адже це не тільки фінансування, яке стане в нагоді в 2018 – 2019 роках для погашення зовнішніх боргів держави. Це передусім реформи, без яких неможливе стійке і високе економічне зростання”, – сказав Чурій.
Він підтвердив наміри НБУ продовжити поступову валютну лібералізацію. За його словами, Національний банк поки завершує доопрацювання пропозицій і зауважень щодо законодавчих змін, необхідних для переходу до ліберальної моделі валютного регулювання, отриманих від бізнесу, банків і експертного співтовариства під час публічних обговорень.
“Ми хочемо представити доопрацьований проект закону Про валюту найближчим часом”, – сказав Чурій.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас