Як виїхати на роботу до Ісландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як виїхати на роботу до Ісландії

Особисті фінанси
23763
Екзотична Ісландія в останні кілька років стала популярним туристичним напрямком. Втім, ця скандинавська країна приваблює не тільки мандрівників, але і тих, хто бажає знайти роботу за кордоном.
Ісландія – невелика острівна держава, розташована на Півночі Атлантичного океану. Багато хто асоціює цю країну виключно з арктичними льодовиками і тривалими холодами, але це не так. Ісландія може похвалитися неймовірно красивою природою і м’яким кліматом.
Тільки незручне географічне розташування не дозволяє їй стати головною туристичною перлиною Європи. Втім, вже зараз кількість туристів, які відвідують Ісландію, приблизно в 3-4 рази перевищує кількість місцевих жителів, яких зараз налічується приблизно 322 тис. осіб.
Існує думка, що більшість жителів тут зайняті ловлею риби, але це не відповідає дійсності. У XXI столітті економіка Ісландії стала диверсифікованою. Зараз головними її галузями є будівництво, гідроенергетика, галузь ІТ та біотехнології.
Ісландія може похвалитися високим навіть за мірками розвинених європейських країн рівнем зарплат і якісною системою соціального забезпечення. Рівень безробіття на даний момент перебуває біля позначки 3%.
Все це робить Ісландію перспективним напрямком для працевлаштування. У цій статті Hyser розповість про нюанси трудової міграції в цю надзвичайну країну.
Особливості працевлаштування в Ісландії
Головна складність з пошуком роботи в Ісландії пов’язана з тим, що тут спостерігається дуже висока конкуренція. До того ж пріоритетне право на працевлаштування мають ісландці і вихідці з країн Євросоюзу. Тільки якщо ніхто з них не відгукнеться на вакансію, компанія має право залучати мешканців так званих третіх країн.
Таким чином, працевлаштування в Ісландії слід починати з пошуку місцевої компанії, яка запропонує вам трудовий контракт. Далі роботодавець подає інформацію про вакансії в Міністерство праці (Vinnumálastofnun), надавши докази того, що не зміг знайти на це місце нікого серед місцевих кандидатів.
Якщо в Міністерстві праці не виникає запитань, через місяць компанія отримує дозвіл на працевлаштування іноземця. Потім роботодавець надсилає його разом з трудовим контрактом та іншими документами майбутньому співробітнику, який після цього подає документи в консульство.
Врахуйте, що обов’язковою умовою легального працевлаштування в Ісландії є оформлення робочої візи типу D. Її можна отримати в Посольстві Ісландії в Україні. Після закінчення терміну її дії візу можна продовжити. Робоча віза є першим кроком на шляху до отримання постійного місця проживання і громадянства.
Щоб отримати дозвіл на роботу і проживання в Ісландії, потрібно подати такі документи:
  • заява, підписана роботодавцем та претендентом;
  • трудовий контракт;
  • копія закордонного паспорта;
  • кольорове фото 3,5х4,5 см;
  • медична страховка з мінімальною сумою покриття 30 тис. євро;
  • довідка про відсутність судимості;
  • підтвердження наявності житла в Ісландії.
Іноді місцеві служби вимагають від претендентів і інші документи, тому потрібно бути до цього готовим.
Зверніть увагу, що до переїзду на територію Ісландії потрібно подати заяву до Управління з питань імміграції. До цього моменту у вас повинна бути легальна робота в країні і трудової контакт, який є підставою для видачі ПНП. Процес розгляду таких заяв займає до 90 днів.
Рівень оплати праці та актуальні вакансії
Як ми вже казали, ринок праці в Ісландії є досить продуктивним. Місцеві кандидати поводяться активно, тому більшість привабливих робочих місць займають саме вони. Втім, у кваліфікованих і досвідчених зарубіжних фахівців теж є хороші шанси знайти престижну роботу. Тут дуже цінують представників дефіцитних для місцевого ринку праці професій.
Знання іноземних мов також істотно збільшує шанси знайти хорошу роботу. В ідеалі бажано знати ісландську, але на практиці часто вистачає володіння англійською. Крім того, в Ісландії можна зустріти німецьку і скандинавські мови.
Середня зарплата до вирахування податків в Ісландії становить приблизно 4,2 тис. євро на місяць, а після – близько 3 тис. євро. Це чудовий показник, порівнянний з рівнем зарплат в найбагатших країнах ЄС – Данії та Люксембурзі. Мінімальна зарплата в Ісландії становить 1880 євро на місяць.
Щоб розраховувати на високі зарплати, необхідно намагатися знайти роботу в столиці Ісландії – Рейк’явіку. До того ж саме тут ринок праці пропонує найбільшу кількість вакансій.
Багато трудових мігрантів воліють жити і працювати в невеликих містах на зразок Акюрейрі і Егільсстадіра. Як правило, тут влаштовуються робітниками на будівництво і на підприємства з переробки риби.
Загалом, найбільше доступних для іноземців вакансій в Ісландії пропонують в таких сферах, як рибне господарство, аграрна галузь, туризм та біотехнології. Також користуються попитом айтішники, в першу чергу розробники програмного забезпечення. Серед висококваліфікованих фахівців існує попит на перекладачів, викладачів та лікарів.
Улітку відкриваються широкі можливості для пошуку сезонної роботи. Наприклад, можна влаштуватися на ферму або у сфері ресторанного та готельного бізнесу. У великих містах іноземці їдуть працювати офіціантами та екскурсоводами. У мальовничих ісландських селах можна знайти достатню кількість вакансій у сфері рибного господарства. Наприклад, професія рибалки в країні вважається дуже гідною, до того ж умови життя в сільській місцевості мало в чому поступаються міським.
Досить часто компанії забезпечують своїх іноземних працівників житлом, а іноді навіть харчуванням. У цьому випадку можна погодитися на роботу з невеликою зарплатою, але залишитися в плюсі. Річ у тому, що навіть оренда скромної квартири у Рейк’явіку обійдеться як мінімум в 1 тис. євро на місяць.
Де шукати роботу
Щоб знайти хорошу вакансію, потрібно одночасно задіяти різні джерела пошуку робочого місця. Для початку радимо відвідати сайт Державної служби зайнятості Ісландії — vinnumalastofnun.is. Тут ви знайдете велику кількість різних вакансій, до того ж всі вони напевно будуть легальними.
Далі варто пошукати підходящі вакансії на популярних ісландських порталах з працевлаштування:
atvinna.is
eures.is
job.is
ninukot.is
reykjavik.is
Крім того, слід моніторити оголошення на сайтах місцевих ЗМІ:
Не забувайте користуватися можливостями соціальних мереж, як універсальних на кшталт Facebook, так і професійних на зразок Linkedin. Часом досить ефективним способом працевлаштування є розсилка свого резюме ісландським компаніям. Якщо ви є висококваліфікованим спеціалістом, роботодавець може вийти на вас безпосередньо.
Якщо ви не зможете знайти роботу самостійно, завжди є можливість звернутися за допомогою до кадрових агентств в своїй країні або безпосередньо в Ісландії.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас