Дубілет: націоналізація Приватбанку - усвідомлене і холоднокровне рішення влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубілет: націоналізація Приватбанку - усвідомлене і холоднокровне рішення влади

Фондовий ринок
2536
Офіційна особа вперше визнала, що Приватбанк націоналізували не тому, що іншого шляху не було, а тому, що це було усвідомлене і холоднокровне рішення влади.
Такі висновки зробив колишній ІТ-директор і член правління Приватбанка Дмитро Дубілет. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, відреагувавши на серію повідомлень корпоративного секретаря Приватбанка Вікторії Страхової, яка зі скандалом звільнилася із банку.
“Вчора у своєму Фейсбуці Вікторія Страхова розкрила неймовірні подробиці цієї операції [націоналізації]. Важливо розуміти, що Вікторія була одним із безпосередніх учасників націоналізації. Вона працювала проектним менеджером у зв’язці Міністерства фінансів, НБУ та Адміністрації президента. Після націоналізації Вікторія перейшла працювати до державного Приватбанку секретарем спостережної ради”, – пише Дубілет молодший.
Він підкреслив, що це вперше офіційна особа нібито визнала, що банк “забрали” через нелюбов до екс-власника Ігоря Коломойського. “Так вперше публічно заявлено, що банк забрали не через загрози клієнтам, а через неправильне поводження Коломойського. І тому, що банк займав дуже велику частку ринку. Але головне одкровення можна знайти у коментарях до того посту, – пише Дубілет, і далі цитує Страхову, – “Банк не валився … це означає що він без затримок обслуговує всі зобов’язання … далі залежало від економситуації і апетитів НБУ щодо повернення рефінансу [розгорталася б ситуація у банку, якби не було рішення про націоналізацію]”. Тобто публічно зізнається, що банк можна було не націоналізувати, якби НБУ вирішив підтримати його під час війни, а не робив ворожих дій”.
При цьому, за словами Дубілета, такі відвертості не є для нього відкриттям: “Керівництво банку, звичайно, це добре розуміло … Але одна справа – наші здогадки, а інша справа – визнання офіційної особи”.
При цьому, екс-менеджер Привату не заперечує проблем із поверненням кредитів перед націоналізацією: “Можна по-різному трактувати ситуацію з поганими кредитами і заставами … Але є визнані факти: банк вирішили забрати не тому, що це було в інтересах країни, а тому що одіозний акціонер посварився із Порошенком і Гонтаревою. НБУ практично довів банк до банкрутства, спровокувавши паніку серед вкладників банку. Я мрію, що коли-небудь в Україні будуть діяти за законами, а не через “революційну доцільность”.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас