У НБУ розповіли, навіщо вливати в Приватбанк ще 38,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, навіщо вливати в Приватбанк ще 38,5 млрд грн

Кредит&Депозит
1734
Пропозицію здійснити докапіталізацію ПАТ КБ «Приватбанк» в розмірі 38,5 млрд грн вніс на розгляд Кабінету міністрів України Національний банк України (НБУ), – йдеться в повідомленні центробанку.
Як зазначають в НБУ, на підставі пропозиції Мінфіну на позачерговому засіданні Кабінет міністрів прийняв відповідне рішення про додаткову докапіталізацію ПАТ КБ «Приватбанк» на цю суму.
«Згідно з аудитом річної звітності банку за 2016 р. за міжнародними стандартами, який здійснила компанія EY, негативний балансовий капітал ПАТ КБ «Приватбанк» станом на 31 грудня 2016 становив «-882» млн грн і регулятивний капітал – «-2,6» млрд грн», – підкреслюється в релізі.
Крім того, як зазначають в НБУ, EY провела аналіз потреби ПАТ КБ «Приватбанк» в капіталі (due diligence). «З огляду на результати аналізу і підтверджений аудиторами негативний капітал банку, Національний банк надав пропозицію КМУ докапіталізувати банк на 38,5 млрд грн. Цього обсягу має вистачити для досягнення банком нормативу адекватності капіталу в 10% навіть в умовах консервативного сценарію, за яким EY проводили аналіз», – підкреслюється в повідомленні регулятора.
В НБУ уточнюють, що із зазначених 38,5 млрд грн:
- 22,5 млрд грн – потреба, що виникла «через шахрайські дії попереднього менеджменту напередодні націоналізації і необхідність створення резервів під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого пов’язаними з колишніми власниками особами погіршилася після переходу банку у власність держави».
- ще 16 млрд грн – обсяг капіталу, яким передбачено покрити уцінку основних засобів.
«На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних засобів в 16 млрд грн може бути зменшений за рахунок розробки та чіткої реалізації стратегії роботи із заставним майном банку і майном, прийнятим на баланс банку в якості погашення кредитної заборгованості», – цитує регулятор заступника голови НБУ Катерину Рожкову.
В НБУ також поінформували: з подачі центробанку Кабмін підтримав, що на першому етапі достатньо збільшити капітал «Приватбанку» на 22,5 млрд грн, а рішення про остаточний обсяг докапіталізації і його розподіл на етапи приймає КМУ, ґрунтуючись на пропозиції Національного банку та висновках Експертно-аналітичні ради.
Нацбанк пояснив, що запланована докапіталізація ПАТ КБ «Приватбанк» відбудеться шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики. У центробанку при цьому запевняють, що банк на даному етапі не вимагає монетизації даного капіталу.
На сьогодні його ліквідність перевищує 17 млрд грн і 800 млн доларів США в еквіваленті.
Таким чином, у банку немає необхідності в «живих» коштах. Докапіталізація ПАТ КБ «ПриватБанк» без подальшої монетизації ОВДП не вплине на курс гривні та інфляцію, заспокоюють банкіри.

Довідка Finance.UA:

  • 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку, кінцевими бенефіціарами якого на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
     
  • Таким чином, держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн.
     
  • В результаті аудиту з’ясувалося, що 100% корпоративного кредитного портфеля Приватбанку було видано пов’язаним особам, і фінустанова потребує додаткової капіталізації ще мінімум на 38 млрд грн.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас