ФРС підняла базову ставку. Чи стане це останнім рішенням Джанет Йеллен? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС підняла базову ставку. Чи стане це останнім рішенням Джанет Йеллен?

Кредит&Депозит
1162
Керівництво ФРС США за підсумками засідання 13-14 червня прийняло рішення підвищити базову процентну ставку на 0,25 п.п. до 1-1,25%.
Федеральна резервна система визнала, що американська інфляція в річному вираженні деякий час буде залишатися нижче 2%, і висловила готовність уважно стежити за динамікою цін. В іншому позиція членів комітету з операцій на відкритому ринку залишилася незмінною: вони мають намір один раз підвищити ставку в II половині 2017 року і тричі – в 2018 році.
Таким чином, в найближчі 12 місяців монетарна політика в США перестане бути стимулюючою – облікова ставка перевищить рівень базової інфляції.
Формально у Джанет Йеллен і її колег не було приводів для відмови від раніше обраної траєкторії підвищення облікової ставки: долар залишається слабким, золото, акції та облігації напередодні засідання синхронно росли в ціні одночасно зі зниженням волатильності.
Раніше президент США Дональд Трамп не відкидав можливості продовжити мандат Йеллен. Але після чергового підвищення ставки і збереження курсу на подальше посилення монетарної політики, відносини між Трампом і Федеральною резервною системою можуть серйозно зіпсуватися. Частково це пояснює, чому Йеллен і її колеги не стали відкладати в довгий ящик вирішення питання про порядок скорочення балансу американського Центрального Банку.

Довідка Finance.UA:

  • Рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США підвищити базову процентну ставку вплинуло на вартість нафти, яка в результаті не продемонструвала єдиної динаміки.
  • 16 березня ФРС підняла базову ставку c 0,5-0,75 відсотка до 0,75-1,0 відсотка. Підвищення базової ставки спрамоване на боротьбу з інфляцією в США і часто призводить до зростання курсу долара.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас