Аваков пропонує арештовувати бізнесменів за податкові махінації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аваков пропонує арештовувати бізнесменів за податкові махінації

Казна та Політика
3585
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує розпочати арешти посадових осіб підприємств, які здійснювали відшкодування фіктивного податку на додану вартість.
Так міністр відреагував на аналітичні дані Державної фіскальної служби, презентовані в.о. очільника відомства Мирославом Проданом під час засідання Кабінету міністрів.
Як повідомив Продан, з 1 квітня у тестовому режимі працює новий механізм автоматичного відшкодування ПДВ. Зокрема, система блокує податкові накладні з ознаками фіктивності.
«Ми спостерігаємо вражаючу динаміку: якщо у березні обсяг імовірно фіктивного ПДВ склав 980 млн гривень, то у квітні, коли почала працювати нова система – 291 млн гривень, а в травні – 120 млн», – доповів податківець.
«Ці кошти отримували злочинці, які паразитували на податковій системі і нараховували ПДВ, якого не було. Таким чином з бюджету вимивалися кошти, які належать Українській державі і громадянам», – додав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Як стверджує Продан, умови блокування чіткі, прозорі та відкидають будь-яке ручне втручання.
«Якщо ви пишете про мільярд фіктивного ПДВ по мільярду в місяць, поїхали прямо звідси до мене, та нарешті почнемо арештовувати цих людей. Тим більше, якщо є дані в розрізі суб’єктів господарювання», – запропонував Аваков.
Гройсман відповів, що наполягає на передачі матеріалів МВС.
Податкові накладні, що потрапляють до статистики, мають ознаки фіктивності, але не обов’язково відображають неіснуючу операцію. Фіктивність має довести документальна перевірка ДФС.
Раніше Гройсман заявив, що розслідуванням економічних злочинів повинна займатися окрема Держслужба фінрозслідувань, а не Служба безпеки.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас