Пенсійний вік зросте, але не для всіх (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний вік зросте, але не для всіх (інфографіка)

Особисті фінанси
3512
В результаті проведення пенсійної реформи кількість українців, які будуть щорічно виходити на заслужений відпочинок, скоротиться. Вже в 2018-му для отримання пенсії потрібно мати як мінімум 25 років страхового стажу, а в 2028-му – 35 років.
У презентації Кабміну йдеться про те, що через 10 років у 60 на пенсію зможуть вийти тільки приблизно половина українців пенсійного віку. 40% вийдуть на заслужений відпочинок у 63 роки, 5% – у 65 років.
Якщо виявиться, що необхідного для пенсії стажу не вистачає, можна буде допрацювати до 63 або 65 років або купити стаж. Один рік стажу коштує 16 896 гривень. Можна придбати до п’яти років стажу: вони коштуватимуть 84 480 гривень. Якщо немає ні грошей, ні стажу, замість пенсії можна претендувати лише на соціальну допомогу, яка буде значно нижчою за мінімальну пенсію.
“За нашими розрахунками, від 500 до 700 тисяч українців будуть виходити на пенсію пізніше за 60 років. Це приблизно до 2/3 від усіх українців, які виходять на пенсію”, – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. За словами експерта, фактично чиновники збільшили вік виходу на пенсію для великої кількості українців.
Пенсійний вік зросте, але не для всіх (інфографіка)
Ще одне нововведення в рамках пенсійної реформи – пенсії за вислугу років скасують для всіх, крім військових. За українців, які зайняті на шкідливому виробництві, ставку єдиного соцвнеску збільшать на 7 або 12% (залежно від шкідливості роботи). Тобто шахтарі будуть виходити на пенсію раніше, але за рахунок свого роботодавця, а не держави.
А ось медикам і педагогам доведеться трудитися, як і іншим – як мінімум 35 років. Зараз же вчителі можуть виходити на пенсію у 50 за умови, якщо в школі попрацювали як мінімум 27 років.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас