Економіка не послухалася Лукашенка: безробіття в Білорусі перемогти не вдалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка не послухалася Лукашенка: безробіття в Білорусі перемогти не вдалося

Світ
778
Статистика свідчить, що перемогти безробіття в Білорусі також не вдалося. На обліку в якості безробітних на 1 січня стояли 35,3 тисячі осіб, а на кінець квітня — 39,8 тисячі. Рівень зареєстрованого безробіття становив 0,9% від чисельності робочої сили.
На початку травня міністр праці та соціального захисту Білорусі Ірина Костевич, коментуючи виконання доручення президента про працевлаштування усіх безробітних до 1 травня, заявила, що за квітень було працевлаштовано понад 85 тисяч осіб. Але квітневі дані Белстата цю цифру ставлять під сумнів, пишуть “Білоруські новини”.
За даними Національного статистичного комітету, в квітні на роботу було прийнято 46 206 осіб, а звільнено — 53 815. Різниця виходить від’ємна. Крім того, зменшилася кількість зайнятих в економіці: у березні було 4 372 600 осіб, у квітні — 4 366 700.
Навіть якщо врахувати, що статистика Белстата за прийнятими на роботу і звільненими наводиться без урахування мікроорганізацій і малих організацій без відомчої підпорядкованості, різниця між цифрами, озвученими міністром, і показниками офіційної статистики велика. Всього за чотири місяці 2017 року на роботу було прийнято 171 663 особи, звільнено — 190 320.
Різниця між найнятими і звільненими — понад 18,6 тисячі. Для цього є ряд причин: «Люди їдуть працювати за кордон, працюють в сірій економіці. Приватні підприємства оптимізують чисельність працівників. Є природні процеси, пов’язані з демографічною ситуацією, коли працівники йдуть на пенсію, вмирають. Є також багато нюансів, як будується статистика, однак очевидно, що кількість зайнятих в економіці скорочується».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас